Τρώτε πολύ το βράδυ; Δείτε τι σημαίνει

mpergker-junk-fagito
ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Οι ερευνητές αναφέρουν πως για να έχουμε έλεγχο των διατροφικών μας συνηθειών, χρειάζεται να προσέχουμε πότε τρώμε.

Μήπως καταναλώνετε τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας σας το απόγευμα προς βράδυ; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να μην τρώτε πολύ υγιεινά και να λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European and International Congress on Obesity.

Δυστυχώς, όμως, όπως ίσως θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει, τα σήματα πείνας είναι πιο έντονα αργά μέσα στην ημέρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τόσο το είδος, όσο και την ποιότητα φαγητού που τρώμε.

Συνολικά, το φαγητό αργά το απόγευμα συνιστά σχεδόν το 40% της καθημερινής θερμιδικής μας πρόσληψης, που σημαίνει ότι σχεδόν τις μισές θερμίδες της ημέρας τις καταναλώνουμε αυτή την ώρα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το ποσοστό θερμίδων που κατανάλωναν μετά τις 6 μ.μ., με το υψηλότερο ποσοστό να είναι 48,6% και το χαμηλότερο 31,4%. 

Όσοι κατανάλωναν το χαμηλότερο ποσοστό καθημερινά το απόγευμα, κατανάλωναν συνολικά τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες και αντιστοίχως, όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες το απόγευμα, σημείωναν την υψηλότερη κατανάλωση συνολικά μέσα στην ημέρα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια Judith Baird του Πανεπιστημίου Ulster στη βόρεια Ιρλανδία, η ώρα που προσλαμβάνουμε ενέργεια μπορεί να αποτελέσει σημαντική τροποποιητική συμπεριφορά που μάλλον θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν σε μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις.

Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουμε αν ο διαμοιρασμός των γευμάτων και των σνακ ή το είδος των τροφών που καταναλώνουμε το απόγευμα/βράδυ μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του σώματός μας και την υγεία μας.