Φτιάξτε δευτεριάτικες υγιεινές βάφλες από την ειδικό

bafla
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Νεφέλη Πασιάκου, μοιράζεται μαζί μας την τέλεια συνταγή για βάφλες, σε μια πιο υγιεινή και ελαφριά έκδοση, χωρίς πολλές τύψεις.

Μπορεί γενικά να μοιάζει ανθυγιεινή και επιβαρυντική. Με την συγκεκριμένη συνταγή της διαιτολόγου, όμως, παίρνει άλλη διάσταση και μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς πολλές τύψεις. Κι αν είστε vegan, χρησιμοποιείτε ηλιέλαιο αντί για βούτυρο και λιναρόσπορο με νερό αντί για αυγό. Η αναλογία είναι 1 αυγό=1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος προς 3 κουταλιές της σούπας νερό.

Θα χρειαστείτε

  • 11/4 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  • 125γρ. βούτυρο (φυτικό) ή ηλιέλαιο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη (αν θέλεις και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής)
  • 11/2  κουταλάκι γλυκού ζάχαρη καρύδας
  • 11/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλία της σούπας μαγιά (ξηρή)
  • 2 αυγά (φρέσκα κατα προτίμηση)
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα αμυγδάλου σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, την ζάχαρη και τη μαγιά και ρίχνουμε από πάνω τα υγρά. Το ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί χυλός.

Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και την βανίλια, αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή από την προηγούμενη μέρα.

Αν έχουμε βαφλιέρα ή αντικολλητικό τηγάνι την πυρώνουμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μείγμα.

Συνδυάστε τη βάφλα σας, με πιο υγιεινές επιλογές όπως:

  • Μέλι ή πραλίνα χωρίς ζάχαρη ή μαρμελάδα sugarfree
  • Φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Κουάκερ ή λιωμένη κουβερτούρα

Μπορείτε όμως να την κάνετε και αλμυρή με αυγό, τυρί, αβοκάντο, ντομάτα, ρίγανη ή σπόρους της αρεσκείας σας ή όπως αλλιώς την φαντάζεστε.

Διατροφική αξία
Οι 8 λεπτές βάφλες αποδίδουν 787 θερμίδες, 104 γραμμάρια υδατανθράκων, 19,61 γραμμάρια ζάχαρη, 28 γραμμάρια λιπαρά, εκ των οποίων 5 γραμμάρια κορεσμένα, 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, 702mg νάτριο. Αντίστοιχα, η 1 βάφλα αποδίδει 98 θερμίδες, 13 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,45 γραμμάρια ζάχαρη, 3,5 γραμμάρια λιπαρά (εκ των οποίων 0,063 τα κορεσμένα), 3,74 γραμμάρια πρωτεΐνης και 87,75 mg νατρίου.

Νεφέλη Πασιάκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr