Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας από τον κορωνοϊό

gunaika-soma-magio-maurio-olosomo-derma-koronoios
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Στην πραγματικότητα, το υπόλοιπο σώμα σας αξίζει την ίδια φροντίδα προστασίας από τα μικρόβια και τους ιούς.

Αυτές τις μέρες η προστασία του προσώπου μέσω της χρήσης μάσκας και ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών, έχουν αρχίσει να ριζώνουν στις συνήθειές μας περισσότερο από κάθε τι άλλο είχαμε μάθει ποτέ. Αλλά μήπως αφήνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του δέρματός μας εντελώς ανοχύρωτο; 

Το News Medical Life Science αναφέρει ότι ερευνητές στο King's College London πραγματοποίησαν μια μελέτη που υποδηλώνει ότι τα δερματικά εξανθήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμους προγνωστικούς παράγοντες της νόσου του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις έρευνες, 8,8% των ατόμων που είχαν υποστεί σοβαρό σύνδρομο οξέος αναπνευστικού εξαιτίας του Covid-19, παρουσίασαν παράλληλα και ένα πλήθος δερματικών εξανθημάτων σε όλο το σώμα, ενώ ένα ακόμη 8,2% των ατόμων που απλά είχαν βρεθεί θετικοί στο τεστ κορωνοϊού χωρίς σημαντικά συμπτώματα, ανέφεραν τις ίδιες δερματικές ανωμαλίες.

Και μπορεί ο Covid-19 (όπως και κάθε άλλη ιογενής ασθένεια) να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού -με την προστασία της μύτης και του στόματος όπως και με την τακτική απολύμανση των χεριών να αποτελούν την κυριότερη αμυντική κίνηση-, εντούτοις, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος που συστήνουν στον κόσμο να βγάζει αμέσως τα ρούχα του -και να τα βάζει για πλύσιμο- μόλις επιστρέφει σπίτι: «Φανταστείτε πόσες επαφές με φορείς του ιού και άλλα παθογόνα μικρόβια μπορεί να είχαν τα υλικά που εφάπτονται σε όλο το σώμα σας όλη μέρα, και αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα», λέει o Dr. Michael Freeman, διευθυντής της δερματολογικής κλινικής The Skin Center στην Αυστραλία, κάνοντας μεγαλύτερο λόγο για όσα άτομα συγχρωτίζονται υποχρεωτικά σε αθλητικές δραστηριότητες εντός και εκτός γυμναστηρίου. Ο ειδικός προτείνει μια σωστή καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος του σώματος. 

  - Βουρτσίστε το δέρμα σας: Το στεγνό βούρτσισμα του σώματος πριν το ντους είναι μια μορφή φυσικής απολέπισης, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στη μείωση των φραγμένων πόρων. «Αυτό βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση του μεγαλύτερου οργάνου του ανθρώπινου σώματος, με επιπλέον οφέλη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού χάρη στην ομαλότερη κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά και τους πνεύμονες προς όλο το υπόλοιπο σώμα», λέει ο ειδικός.

- Κάντε το ντους σας πιο έξυπνο: «Πολλά από τα κοινά αφρόλουτρα περιέχουν parabens, τα οποία είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη βακτηρίων, αλλά οι μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος και ορμονικές διαταραχές», λέει ο Dr. Freeman, προσθέτοντας: «Ένα άλλο βασικό συστατικό που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα θειικά άλατα. Η ύπαρξή τους στα αφρόλουτρα είναι για να δημιουργούν απαλό και πλούσιο αφρό, όμως ταυτόχρονα απογυμνώνουν το δέρμα από τα φυσικά έλαιά του, οδηγώντας σε ξηρότητα, φαγούρα και εξανθήματα».  
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα εκχυλίσματα καλέντουλας, aloe vera και αλλαντοΐνης, διαθέτουν ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τα βακτήρια και ανακουφίζουν το δέρμα από ερεθισμούς και κοκκινίλες. 

- Μασάζ, μασάζ, μασάζ: Όταν διακατέχεστε από μόνιμο άγχος απελευθερώνονται τόνοι κορτιζόλης, μιας ορμόνης που όχι μόνο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οδηγεί παράλληλα σε φλεγμονές. Εν τω μεταξύ, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και ιδρώνετε περισσότερο, κάτι που μπορεί να αφυδατώσει σφοδρά το δέρμα σας μέσα στην ημέρα. «Έχει αποδειχθεί ότι το μασάζ μετά το βραδινό μπάνιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας την παραγωγή αντισωμάτων που προστατεύουν από μικρόβια και ιούς που προκαλούν γρίπη. Για τον Covid-19 δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις, αλλά γιατί ο γιατρός σας επιμένει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης ώστε να θωρακιστείτε κατά 50% από την συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό εν όψει χειμώνα;», τονίζει ο Dr. Freeman.

THE BEAUTY TEAM