Πότε άραγε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες;

maska-gunaika
ΤΡΙΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μπήκαν βίαια στη ζωή μας ως μέσο προστασίας από τον νέο κορωνοϊό κι έκτοτε έχουν διχάσει, έχουν αποτελέσει αξεσουάρ, έχουν γίνει μέρος της νέας μουντής πραγματικότητας. Πότε άραγε θα είμαστε έτοιμοι να τις πετάξουμε χωρίς αναστολές; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Η στιγμή που θα μπορέσουμε επιτέλους να πετάξουμε τις μάσκες και να μπούμε άφοβα σε κλειστούς χώρους, ξεχνώντας την πανδημία, μάλλον είναι ακόμη πιο μακριά απ’όσο θα θέλαμε να ακούσουμε. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο αμερικανός γιατρός και ανοσολόγος, Anthony Fauci, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Business Insider ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλον ένα γεμάτο χρόνο χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού, άρα και μάσκας.

Ο συνδυασμός ενός αποτελεσματικού εμβολίου και η υπακοή στους κανόνες που αφορούν τη δημόσια υγεία, θα μας φέρουν κοντά σε μια ασφαλή καθημερινότητα στο τέλος του 2021. Ο ίδιος σημειώνει ότι η έμφαση στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχει παρεξηγηθεί ως η απόλυτη λύση. Στην ουσία, όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν θα πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας.

Πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο διευθυντής του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) κάνει αυτή την εκτίμηση. Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός live στο Instagram από την ηθοποιό Τζένιφερ Γκάρνερ πότε θα ήταν ασφαλές να ξαναπάμε στο θέατρο, ο Fauci απάντησε ότι δεν θα είναι καλό να βγούμε σε δημόσιους χώρους χωρίς μάσκα πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Anthony Fauci που προβλέπει κάτι τέτοιο, αφού προς αυτή την κατεύθυνση τάσσονται και άλλα μέλη της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας. Ο Paul Offit, MD και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Κέντρου Εμβολιασμών και του The Children’s Hospital of Philadelphia ανέφερε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι ο κόσμος θεωρεί πως το εμβόλιο είναι κάτι μαγικό που θα κάνει τον ιό να σταματήσει. Δεν δουλεύει, όμως, έτσι, γι’ αυτό φαίνεται πως για πολύ καιρό ακόμη, η μάσκα θα παραμείνει στη ζωή μας.