Διάδρομος γυμναστηρίου: πόσα από ΑΥΤΑ τα λάθη κάνετε εσείς;

diadromos-gumnastiriou-posa-apo-ayta-ta-lathi-kanete-eseis

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο διάδρομος στο γυμναστήριο συνήθως προκαλεί ακραία συναισθήματα: ή τον αγαπάς ή τον μισείς θανάσιμα. Απ’ τη μία είναι βαρετός και γεμάτος …μικρόβια και από την άλλη πάλι είναι το αναγκαίο «κακό» για ένα πολυπόθητο κορμί.

Είτε είστε υπέρ, είτε κατά, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο διάδρομος έχει τα μυστικά του. Μπορεί να φαίνεται εύκολο… του τύπου «σιγά το δύσκολο, ανεβαίνω και τρέχω» αλλά σύμφωνα με τη huffington post, κάπου εκεί στην προσπάθεια να τον …κατακτήσετε κάνετε τα παρακάτω λάθη.

1. Μα πού κοιτάτε;

Οι τηλεοράσεις στα γυμναστήρια μπορεί να είναι μία τεχνική για να περάσει ανώδυνα η ώρα αλλά μπορούν να χαλάσουν την άσκησή σας. Οτιδήποτε μάλιστα εμπλέκεται στην κακή στάση του σώματός σας ενώ ασκείστε μπορεί να είναι επιζήμιο, ακόμα και να κοιτάτε τα πόδια σας ενώ τρέχετε.

Ο λαιμός σας τραβιέται, προκαλώντας τμήμα του μυϊκού συστήματος να τεντώνεται περισσότερο από όσο πρέπει, ενώ το υπόλοιπο μέρος παραμένει σφιγμένο. Όσο περισσότερο είστε σε αυτή τη θέση, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Είναι επίσης πιθανό να αντισταθμίσετε την ισορροπία σας, ενώ η καλύτερη στάση είναι να φανταστείτε ότι κάποιος ρίχνει παγωμένο νερό στη σπονδυλική σας στήλη. Φροντίστε να κρατάτε το κεφάλι σας σε ευθεία, για να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμού αλλά και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της άσκησης.

2. …και τι σκέφτεστε;

Η αυτοσυγκέντρωση είναι βασική τακτική για τις καλύτερες επιδόσεις σε μία άσκηση. Πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να ιδρώνουν αλλά το μυαλό τους συνεχίζει να περιπλανιέται.

Αντί λοιπόν, πραγματικά να είναι παρόντες και να επικεντρώνονται στην άσκηση, το βάδισμα, τη στάση, απλά χάνονται στις σκέψεις τους. Η καλύτερη δυνατή άσκηση απαιτεί το σώμα και το μυαλό σας συγκεντρωμένα.

3. Τα ίδια ξανά και ξανά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στο γυμναστήριο είναι να επαναλαμβάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα κάθε φορά και στη συνέχεια φυσικά να αναρωτιούνται γιατί δε βλέπουν αποτελέσματα. Ο διάδρομος δε θα σας αδυνατίσει αν επιμένετε να ασχολείστε μόνο με αυτόν και σε συγκεκριμένες σταθερές.

Πρέπει να ταρακουνήσετε τα πράγματα: μεταβάλλετε την ένταση, την ταχύτητα ή την κλίση, δοκιμάστε μία μεγαλύτερη και πιο αργή διαδρομή τη μία μέρα και μια μικρότερη και πιο γρήγορη την επόμενη. Αν είστε εκπαιδευμένοι μάλιστα, μπορείτε να επιχειρήσετε να περπατήσετε ακόμα και ...ανάποδα.

4. Προθέρμανση ΚΑΙ πριν το διάδρομο

Παρακάμπτοντας την προθέρμανση ακόμα και πριν το διάδρομο μπορεί να προκαλέσετε πόνους και τραυματισμούς στο σώμα σας. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η προθέρμανση για να μπορείτε να διατηρείτε την κινητικότητα, την ενέργεια και την ευλυγισία σας. Πέντε με επτά λεπτά είναι αρκετά για μία σωστή προθέρμανση πριν ανεβείτε στο διάδρομο.

5. Αφήστε τις μπάρες

Κρατώντας τις επάνω χειρολαβές στο διάδρομο, μπορεί να φαίνεται σαν ένα μέτρο ασφαλείας, αλλά κάνετε ζημιά στην προπόνησή σας. Η στήριξη αυτή εμποδίζει ορισμένα τμήματα του σώματος να γυμναστούν, που σημαίνει ότι δε θα εργαστούν τόσο σκληρά και δε θα κάψετε τόσες θερμίδες, όσες προσδοκάτε. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να κρατιέστε, πιθανόν να πηγαίνετε με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που μπορείτε να αντέξετε. Για να ορίσετε την σωστή ταχύτητα, κάντε το τσεκάρισμα με τα ελεύθερα χέρια.

6. Έχετε πάρει απότομη κλίση

Πόσο συχνά μπορείτε να συναντήσετε έναν απότομο λόφο στον έξω κόσμο που θα σας πάρει μια ώρα για να ανεβείτε; Αυτό πρέπει να σκέφτεστε κάθε φορά που ορίζετε την κλίση στον διάδρομο.

Η άσκηση πρέπει να είναι λειτουργική και να ενισχύει τους μυς σας για καθημερινή χρήση. Αν η πιο απότομη κλίση σας κάνει να κρατιέστε από τις χειρολαβές, να έχετε κακή στάση σώματος κ.λπ. δεν θα είναι αποδοτική και ενδεχομένως να τραυματιστείτε.

7. Μην εμπιστεύεστε τις ενδείξεις

Μπορεί το ψηφιακό ταμπλό ενός διαδρόμου να σας …τάζει καύση λίπους σε ελάχιστο χρόνο, αλλά καλό θα ήταν να βάλετε τις δικές σας ρυθμίσεις. Ο λόγος είναι απλός: οι μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιούνται είναι πρόχειρες εκτιμήσεις και βασίζονται σε πολλές μεταβλητές.

Ωστόσο, ο καθένας από σας είναι διαφορετικός, άρα δε μπορεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις να είναι το ίδιο αποδοτικές για όλους. Ρίξτε μια πετσέτα πάνω από την οθόνη και ξεκινήστε με τους δικούς σας ρυθμούς.