Τι να προσέχετε με τα καρυκεύματα

karukeumata
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Τα αγοράζουμε σε βαζάκι και αισθανόμαστε ασφαλείς στην κατανάλωσή τους. Πρέπει, όμως, να τηρούμε την ημερομηνία λήξης τους αν δεν θέλουμε παρατράγουδα.

Μήπως έχετε ξεχάσει πότε αγοράσατε αυτή τη σάλτσα πέστο ή τη μουστάρδα που έχετε μισοτελειωμένη σε βαζάκι στο ψυγείο σας; Μπορεί να σας φαίνεται ότι τα spread και οι σάλτσες διατηρούνται για πάντα, λόγω του ότι βρίσκονται σε γυάλινα δοχεία στη δροσιά του ψυγείου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσβληθούν από βακτήρια.

Μην ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βαζάκι, η σφραγίδα ασφαλείας σπάει και οι κίνδυνοι αυξάνονται. Αυτό, όμως, δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Όταν φτιάχνετε σάντουιτς, δεν συνηθίζετε να βουτάτε το μαχαίρι στο περιεχόμενο του βάζου, να αλείφετε το ψωμί κι έπειτα να το βάζετε πάλι στο βάζο; Αυτό δυστυχώς είναι ένας τρόπος μεταφοράς βακτηρίων. 

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, αν δεν το κάνετε ήδη, προσέχετε πάντα να πετάτε το τρόφιμο αν δείτε να έχει δημιουργηθεί υγρό στην επιφάνειά του, αν έχει αποχρωματιστεί ή αν έχει περίεργη οσμή και φυσικά να μην το καταναλώνετε μετά την ημερομηνία λήξης.