Πόσο έγκυρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

deiktis-mazas-somatos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μετρήσατε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας και βρήκατε φυσιολογική τιμή μεταξύ 18,5 και 25; Μην επαναπαύεστε!

Ένας φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος δυστυχώς δεν σημαίνει ότι είμαστε απαλλαγμένοι από κάθε ασθένεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Σε μελέτη που έχει παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας στην ετήσια Επιστημονική Σύνοδο, φαίνεται ότι σε περισσότερες από το 50% των Αμερικανίδων με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ανιχνεύεται ανθυγιεινό ποσοστό λίπους πάνω από 30% στο σώμα τους.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος, που είναι ένας δείκτης που προκύπτει διαιρώντας το βάρος μας με το ύψος μας στο τετράγωνο, αντανακλά την αναλογία μεταξύ ύψους και βάρους. Η αδυναμία του, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε λίπος και μυς όσον αφορά το βάρος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι λεπτές γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για διαταραχές του μεταβολισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι να γίνεται λιπομέτρηση, ειδικά στις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Αν η τιμή της λιπομέτρησης δείξει πάνω από 30%, θα πρέπει σίγουρα να διορθώσετε τη διατροφή σας και να βάλετε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας, με στόχο τη μείωση του λίπους και την αύξηση των μυών για καλύτερη υγεία –και σιλουέτα φυσικά!