Πόσο τυχερή θα είστε με τη γήρανση;

poso-tuxeri-tha-eiste-me-ti-giransi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μια ειδικός εξηγεί τους παράγοντες που θα οδηγήσουν την ομορφιά σας σε πρόωρη γήρανση ή σε μια διαρκή νεότητα.

Όλες έχουμε δει γυναίκες στην πιο ώριμη ηλικία της ζωής τους με επιδερμίδα λαμπερή και σφριγηλή, αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου, και φανταζόμαστε ότι μάλλον πρέπει να έχει πληρώσει με πολύ χρήμα και πόνο αμέτρητες πλαστικές επεμβάσεις. «Αλλά δεν ισχύει πάντα αυτό. Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που καθορίζουν τον ρυθμό γήρανσης της επιδερμίδας -γενετικοί, περιβαλλοντικοί ή συμπεριφορικοί-, οι οποίοι οδηγούν σε μια εξίσωση με πολλαπλές παραμέτρους», λέει η Dr. Heidi Waldorf, διευθύντρια δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης. 
Παρόλο που το 60% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στη γενετική προδιάθεση, η δερματολόγος τονίζει: «Μπορεί να έχετε τα καλύτερα γονίδια στον κόσμο, αλλά εάν καπνίζετε ή ψήνεστε στον ήλιο, θα φαίνεται 10 έως 15 χρόνια μεγαλύτερη σε κάθε περίοδο της ζωής σας!», και συνεχίζει: «Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, το πόσο γρήγορα επιδιορθώνεται η ζημιά και πόση ποσότητα κολλαγόνου παράγεται, είναι μια κληρονομιά που διατηρείται στις αλληλουχίες του DNA οι οποίες είναι προσκολλημένες στα άκρα των χρωμοσωμάτων -γνωστών ως τελομερή-. Αλλά, ακόμη και εάν δεν καπνίζετε, δεν καταναλώνετε υπερβολικό αλκοόλ, δεν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς SPF ή εάν είστε φανατική της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, υπάρχουν και άλλες παράμετροι της εξίσωσης, που μπορούν να προβλέψουν το πόσο όμορφα θα μεγαλώσετε, ανεξάρτητα από το γενετικό σας υπόβαθρο». 

Ανορθωμένα ζυγωματικά: «Υπάρχει ένα μυστικό που οι θρυλικές, αγέραστες σταρ σαν τη Sophia Loren, την Bo Derek, την Linda Evans ή την Raquel Welch δείχνουν νεότερες από την προχωρημένη ηλικία τους. Και αυτό δεν είναι το Botox», λέει η Dr. Waldorf, και εξηγεί: «Κάθε γυναίκα που έχει από τη φύση της υψηλά ζυγωματικά οστά -θυμίζοντας αντεστραμμένο τρίγωνο- αποτελεί για τους ειδικούς τον βασικότερο υποσυνείδητο δείκτη ότι θα γεράσει χαριτωμένα, ακόμη και εάν το δέρμα δεν είναι τόσο λείο και σφιχτό. Τα ζυγωματικά θα μείνουν μαζί σας για μια ζωή».

Βaby-face: Σε μια κοινωνία όπου τα σμιλεμένα χαρακτηριστικά του προσώπου θεωρούνται πιο γοητευτικά, στην πραγματικότητα τα στρογγυλεμένα πρόσωπα έχουν το προνόμιο της αντιγήρανσης: «Μια γυναίκα με ανοιχτά και στρογγυλά μάτια, φουσκωτά και αφράτα μάγουλα, μεγάλο καμπύλο μέτωπο, μικρή γνάθο και κοντή μύτη, όσο και αν περνούν τα χρόνια θα δείχνει πολύ πιο νεαρή από τις συνομήλικές της, χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε παιδικό σχήμα προσώπου », λέει η Dr. Waldorf. 

Γερά και υγιή δόντια και ούλα: Με τον ίδιο τρόπο που τα υψηλά ζυγωματικά παρέχουν σταθερή δομή για το πρόσωπό σας, έτσι και μια υγιής οδοντοστοιχία αποτελεί τον κανόνα για ένα νεανικό σχήμα στόματος και προτεταμένα χείλη σε κάθε ηλικία. «Η τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνει βασική συνήθεια για κάθε νέα γυναίκα που δεν θέλει να δει τα ούλα της να υποχωρούν και τα δόντια της να φεύγουν όσο περνούν οι δεκαετίες», τονίζει η Dr. Waldorf.  

Πυκνά μαλλιά: «Τα δυνατά και υγιή μαλλιά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διατήρηση της νεανικότητας. Οι γυναίκες με προβλήματα εποχιακής τριχόπτωσης, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, ψωρίασης, πιτυρίδας, έντονης λιπαρότητας ή ξηρότητας, όσο περνούν τα χρόνια χάνουν όχι μόνο την νεανική πυκνότητα των μαλλιών τους, αλλά και μια σειρά από αλλοιώσεις στην δομή της τρίχας. Κάντε ό,τι περνά από το χέρι σας αλλά και από την επιστημονική εμπειρία του δερματολόγου σας για να προλάβετε και να θεραπεύσετε έγκαιρα κάθε ζημιά που μπορεί να έχει υποστεί το μαλλί ή το τριχωτό της κεφαλής σας», τονίζει η Dr. Waldorf.

Σκούρο δέρμα: «Μια μελαχρινή γυναίκα έχει παχύτερο και πιο συμπαγές δέρμα από μια ανοιχτόχρωμη, γεγονός που πιθανότατα συμβάλλει στη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ρυτίδων του προσώπου. Επιπλέον, οι σκοτεινότεροι τύποι δέρματος έχουν περισσότερες στιβάδες κυτταροποιημένων κυττάρων και μεγαλύτερη περιεκτικότητα λιπιδίων σε σύγκριση με την κερατίνη λευκού στρώματος», λέει η Dr. Waldorf, αλλά τονίζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να “μαυρίζετε” με τον ήλιο ή στο solarium για να αποκτήσετε αυτά τα οφέλη. Η μελατονίνη είναι πιο άφθονη σε άτομα με σκούρο δέρμα εκ του φυσικού τους και αυτό βοηθά στην προστασία του δέρματός τους από την εμφάνιση ρυτίδων. Η ηλιακή βλάβη στο δέρμα είναι η πρωταρχική αιτία για τους λευκούς ανθρώπους να γερνούν άσχημα, δηλαδή να φαίνονται πιο ζαρωμένοι. Η τακτική χρήση αντηλιακού και η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο θα μετριάσει τη ζημιά σε μεγάλο βαθμό».

THE BEAUTY TEAM