Μπορεί να το παρακάνω με τις φυτικές ίνες;

laxanika-ospria
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, ολική άλεση και όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους καθημερινά; Τότε η διατροφή σας είναι σίγουρα πλούσια σε φυτικές ίνες. Υπάρχει, όμως, κάποιο όριο στην κατανάλωσή τους;

Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό των φυτικών τροφών με πολλαπλά οφέλη, καταπολεμώντας τη χοληστερίνη, τον διαβήτη, ευεργετώντας το έντερο, κάνοντας καλό στην καρδιά και συμβάλλοντας σε μια υγιή σιλουέτα.

Σε καθημερινή βάση χρειάζεστε τουλάχιστον 28 γραμμάρια, ποσότητα που οι περισσότεροι δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, με τον μέσο όρο να καταναλώνει 5 με 20 γραμμάρια την ημέρα, οπότε το πιθανότερο είναι να μην καταναλώνετε τόσο όσο νομίζετε.

Αν, ωστόσο, η πρόσληψη φυτικών ινών είναι υπερβολική, υπάρχει περίπτωση να προκληθεί αναιμία, καθώς σύμφωνα με έρευνα έχει φανεί ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να καταστήσουν τον διαθέσιμο σίδηρο μη απορροφήσιμο. Επίσης, φαίνεται ότι η υπερβολή στην κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε δέσμευση του ασβεστίου και να μειώσει την απορρόφησή του, οδηγώντας σε απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, στους περισσότερους αυτό που συμβαίνει σε περίπτωση υπερκατανάλωσης είναι συμπτώματα όπως αέρια, διάρροια και φούσκωμα, που αν αυξάνετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, πιθανόν να εκλείψουν. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να αφαιρέσετε τις φυτικές ίνες από το πιάτο σας, καθώς πρόκειται για ένα άκρως ωφέλιμο στοιχείο.

Για να πάρετε τα οφέλη τους χωρίς υπερβολές, μοιράστε τη λήψη τους σε όλα τα γεύματα και σνακ της ημέρας και προσπάθησε να παίρντε τη μεγαλύτερη ποσότητα από φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα, αντί για συμπληρώματα και σνακ εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1436777/
https://www.irishosteoporosis.ie/exercise-osteoporosis/athletes-and-osteoporosis/