Χυμοί φρούτων: τελικά κάνουν καλό;

xumoi-frouton
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαρά Κορομπίλη, από το diatrofi.gr απαντά σε ένα ερώτημα που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά.

Αρχικά να διαχωρίσουμε ότι είναι διαφορετικοί οι φυσικοί χυμοί φρούτων από τους έτοιμους χυμούς φρούτων του εμπορίου, τόσο σε επίπεδο θερμίδων όσο και σε επίπεδο βιταμινών. Οι χυμοί του εμπορίου αποτελούνται κατά βάση από ζάχαρη με νερό και πολύ μικρή ποσότητα φρούτου. Επιπρόσθετα, το φρούτο λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί έχει χάσει και τη θρεπτική του αξία.

Το… διάβασμα κάνει καλό
Καλό είναι, λοιπόν, να μάθουμε όλοι να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και ποτών. Έτσι, θα μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα αν αυτό που πρόκειται να καταναλώσουμε αξίζει ποιοτικά ή όχι.  Στους χυμούς, για παράδειγμα, υπάρχουν δυο κατηγορίες, τα φρουτοποτά και τα νέκταρ που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ζαχαρόνερο με έξτρα άρωμα/γεύση φρούτων και βιταμίνες.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους φυσικούς χυμούς που ετοιμάζουμε εμείς στα σπίτια μας. Είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους, αλλά όχι από τα ίδια τα φρέσκα φρούτα.

Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου είναι προτιμότερη, καθώς μας χορταίνει περισσότερο και προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό στην ωμή μορφή του. Επίσης, δεν ανεβαίνει η θερμιδική του αξία, όπως γίνεται στους φυσικούς χυμούς που όπως λέμε «βγάζουν τα ζουμιά τους» δηλαδή την ποσότητα της φρουκτόζης τους και αυτή απορροφάται τόσο γρήγορα που το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για χυμό πορτοκάλι ή για κόκα κόλα.

Για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα, περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα.

Smoothies
Υπάρχει πάντα και η εναλλακτική των smoothies για όσους δεν αγαπούν τα φρούτα στην ολόκληρη μορφή τους. Eίναι πολύ πιο υγιεινή λύση από έναν απλό φυσικό χυμό και θεωρείται και πλήρες γεύμα αν συνδυαστούν τα φρούτα με πρωτεΐνη (π.χ. ταχίνι ή γάλα ή φυστικοβούτυρο, κλπ) και υδατάνθρακα (π.χ. βρώμη ή κάποιο μπισκότο ή ξηρούς καρπούς κ.λπ).

Συμπερασματικά, δεν πειράζει αν θέλουμε να πιούμε κάποια στιγμή έναν φυσικό χυμό που τον έχουμε ετοιμάσει οι ίδιοι στη θέση φρέσκου φρούτου. Θα πειράζει όταν αυτό θα γίνεται συστηματικά και πόσο μάλλον με έτοιμους χυμούς του εμπορίου.

Δεν είναι τυχαία η φράση, φάτε τα φρούτα σας και πιείτε τα λαχανικά σας!

www.diatrofi.gr