Ποια αρώματα μπορούν να μαγνητίσουν τους πάντες, ακόμη και από απόσταση

poia-aromata-mporoun-na-magnitisoun-tous-pantes-akomi-kai-apo-apostasi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Όσο φοράτε μάσκα και αποφεύγετε τις αγκαλιές, μόνο ένα άρωμα μπορεί να αποδείξει τη σαγήνη σας.

Το άρωμα είναι ένα από τα μόνα προϊόντα «ομορφιάς» που δεν απαιτεί αφή για να το απολαύσετε, και αυτός είναι μάλλον ο λόγος, που εν μέσω πανδημίας, τα αρώματα δεν έφυγαν ούτε στιγμή από τις προτιμήσεις των καταναλωτών -σε αντίθεση με τα κραγιόν, για παράδειγμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την  ερωτική σαγήνη που προσφέρει ένα ψέκασμα με το αγαπημένο σας άρωμα. Η σύνδεση μεταξύ καλής διάθεσης και αρώματος είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο ανθρώπινος πολιτισμός, με τους ψυχολόγους να αναφέρουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις ευωδιές είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, γεγονός που επιτρέπει σε ένα άρωμα να έχει την ιδιότητα να παρέχει ευεξία και μείωση του στρες.

Η αρωματοποιός Christine Nagel (η «μύτη» πίσω από τα αρώματα των οίκων Jo Malone London, Narciso Rodriguez και Armani Privé), και ο Dr. Craig Warren (επιστημονικός διευθυντής του Sense of Smell Institute στη Νέα Υόρκη), εξηγούν πώς με το κατάλληλο άρωμα θα μπορείτε να μεταφέρετε τη σαγήνη, τον αισθησιασμό και την θετική ενέργειά σας παντού, ακόμη και όταν πρέπει να είστε καλυμμένοι με μια μάσκα προστασίας, τηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις ασφαλείας από τον κορωνοϊό.

  - Σύμφωνα και με τους δυο ειδικούς, δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν λέμε πως ένα τέλειο άρωμα ...μοσχομυρίζει. Στην πραγματικότητα ο μόσχος, δηλαδή η ουσία που παράγεται από τους αδένες συγκεκριμένων ελαφιών, τα οποία ζουν κυρίως στα ορεινά δάση της Ασίας και ονομάζονται Musk, είναι το πιο σαρκικό από όλα τα συστατικά κάθε αρώματος. «Οι μελέτες αναφέρουν πως το musk έχει εξαιρετικά αφυπνιστικές και αισθησιακές ιδιότητες, και εάν μιλάμε για πρωταρχική και αρχέγονη αύρα, ο μόσχος είναι το πρωτεύον συστατικό του αρώματός σας», λέει ο Dr. Warren.

- Η βανίλια, απ’ την άλλη, μπορεί να μην αποτελεί κορυφαία ευωδιά όταν υπάρχει μόνη της σε ένα αρωματικό μπουκάλι, όμως αποτελεί το ελιξίριο που μπορεί να προσδώσει στην ζωική ευωδιά του μόσχου μια πιο μαλακή και ήπια αίσθηση, προκαλώντας μια γλυκύτερη εγκεφαλική διέγερση. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ύπαρξη βανίλιας σε ένα άρωμα προάγει το αίσθημα της ευτυχίας, της θαλπωρής και της ψυχικής γαλήνης», λέει η Nagel.

 - Το γιασεμί είναι η κορυφαία νότα αποπλάνησης. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι η γλυκιά λουλουδάτη νότα του λουλουδιού εμπεριέχει και ένα ζωικό  χαρακτηριστικό, χάρη στην παρουσία ινδόλης. «Είναι μια ουσία που κατά βάση περιέχεται στα περιττώματα των ζώων, και σε μικρότερη ποσότητα στα λευκά άνθη -όπως κυρίως το γιασεμί και η γαρδένια», λέει ο Dr. Warren, συμπληρώνοντας: «Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που κάνει την ευωδιά του γιασεμιού περισσότερο σεξουαλική από τις υπόλοιπες, παρ’ όλο που προέρχεται από ένα αγνό, μικρό και πολύ αρωματικό άνθος». Η Nagel προσθέτει: «Αυτό που διεγείρει τον εγκέφαλό μου κάθε φορά που μυρίζω μια εσάνς γιασεμιού είναι πως αποπνέει άμεσα μια αισιόδοξη ηλιόλουστη μυρωδιά, δημιουργώντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα φιλήδονο συναίσθημα».  

- Η καθαρή μέντα -το peppermint- δεν είναι ένα άρωμα που συσχετίζεται με τη σεξουαλικότητα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς και όλες τις επιστημονικές μελέτες, η ευωδιά της μέντας έχει θετική επίδραση στην ψυχική διέγερση, την εγρήγορση και τη θετική άποψη για τη ζωή. Η Nagel λέει: «Η μέντα είναι ένα συστατικό που πραγματικά διεγείρει τους οσφρητικούς υποδοχείς και τους νευρώνες, κάνοντας όλους τους ανθρώπους γύρω σας -αλλά και εσάς που το φοράτε- να αισθάνονται ευτυχισμένοι». 

 THE BEAUTY TEAM