Ο Covid-19 χτυπά και τα δόντια!

o-covid-19-xtupa-kai-ta-dontia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Οι οδοντίατροι αποκαλύπτουν ότι σημειώθηκε ραγδαία άνοδος σε απώλειες δοντιών, εξαιτίας του στρες που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

Πριν από μερικές μέρες, η Dr. Tammy Chen, μια από τις κορυφαίες ειδικούς στην οδοντιατρική αισθητική της Νέας Υόρκης, έκανε διαρκή πρωτοσέλιδα επί μια εβδομάδα όταν μοιράστηκε τις ανησυχίες της σχετικά με την τρομακτική αύξηση προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα των πελατών της.
«Όταν άνοιξα ξανά το ιατρείο μου στις αρχές Ιουνίου μετά από τρεις μήνες καραντίνας, αυτό που αντίκρισα στην πλειοψηφία των ασθενών μου ήταν οι απώλειες δοντιών. Τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, κάθε μέρα που βρισκόμουν εκεί, κάποιος ασθενής υποχρεώθηκε να προβεί σε εξαγωγή ενός ή και περισσότερων δοντιών του», είπε η Dr. Chen σε συνέντευξή της στους New York Times, που έγινε viral.

Την ίδια στιγμή οι οδοντίατροι σε κάθε γωνιά του κόσμου μοιράζονται παρόμοιες ιστορίες, αναφέροντας το ίδιο πρόβλημα που παρατηρούν στους ασθενείς τους -απώλεια δοντιών-, που οφείλεται σε έναν πολύ συγκεκριμένο παράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με την πανδημία: το έντονο στρες.

  «Το άγχος και η αβεβαιότητα μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες ενεργοποιήσεις στο στοματικό σύμπλεγμα δοντιών και ούλων, ικανές να προκαλέσουν οδοντικά τραύματα, που κανονικά δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης», λέει η Dr. Chen. «Το διαρκές τρίξιμο των δοντιών εκούσια ή ακούσια, είναι η πιο συνηθισμένη αντίδραση ενός ατόμου που βιώνει έντονο και μακροχρόνιο άγχος, με ολέθρια αποτελέσματα στην δομή των ούλων και των δοντιών. Αυτό έχει ως τελική κατάληξη την χαλάρωση των ούλων, οδηγώντας κάποια στιγμή στην απώλεια δοντιών. Και αυτό το φαινόμενο, μολονότι παρατηρήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δεν παύει ακόμη και σήμερα να εκλείπει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανησυχίας του κόσμου σχετικά με τον Covid-19». 

Βέβαια, οι κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες όπως και ανάλογες αισθητικές τεχνικές, που θα προστατεύσουν την οδοντοστοιχία ή θα αποκαταστήσουν τα χαμένα δόντια είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας για κάθε έμπειρο οδοντίατρο, όμως η Dr. Chen συμβουλεύει: «Σκεφτείτε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αισθάνεστε κάθε πρωί μόλις ξυπνήσετε. Εάν βιώνετε έντονους πονοκεφάλους ή πόνο και μούδιασμα στις γνάθους, το πιθανότερο είναι ότι τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε. Και αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε απώλεια κάποιων δοντιών».

THE BEAUTY TEAM