Τι θα σας συμβεί αν σταματήσετε τα γαλακτοκομικά;

galaktokomika
ΤΡΙΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Δύο διαιτολόγοι από την Αυστραλία, η Laura Ford από τη Μελβούρνη και η Lyndi Cohen από το Σίδνεϊ αποδομούν το θέμα «γαλακτοκομικά» και εξηγούν πόσο καλό ή κακό θα μας έκανε να τα «κόψουμε».

Η διατροφολόγος Laura Ford από τη Μελβούρνη εξηγεί ότι τα γαλακτοκομικά περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο, αλλά και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Η Lyndi Cohen από το Σίδνεϊ προσθέτει, όμως, ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό όριο στην κατανάλωσή τους, με κάποιους να έχουν απόλυτη δυσανεξία και να πρέπει να τα αποφύγουν ολοκληρωτικά. Αν και είναι δύσκολη μια τέτοια διάγνωση, ωστόσο πρέπει να γίνει από ειδικό προτού κάποιος αφαιρέσει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή του. Όσοι, όμως, έχουν δυσανεξία μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη διακοπή τους.

Μαζί με τα φασόλια, τα κρεμμύδια και κάποια ροφήματα, τα γαλακτοκομικά είναι άλλη μια γνωστή τροφή που προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με έρευνα του Genetics Home Reference, το 65% του πληθυσμού δεν μπορεί να αφομοιώσει την λακτόζη των γαλακτοκομικών, κάτι που συχνά οδηγεί σε φούσκωμα. Όσοι έχουν ευαισθησία στη λακτόζη των γαλακτοκομικών, συνήθως δεν έχουν το ένζυμο λακτάση το οποίο χρειάζεται για την πέψη της. Το φούσκωμα, σύμφωνα με την Ford, οφείλεται είτε σε δυσανεξία, είτε σε αδυναμία αποτελεσματικής διάσπασης της λακτόζης. Σε αυτή την περίπτωση, αν κάποιος μειώσει τα γαλακτοκομικά θα μειωθεί και το φούσκωμα, γιατί τότε ο οργανισμός του θα παράγει τη λακτάση που χρειάζεται για τη διάσπαση λακτόζης, αν μιλάμε για μικρή έως μηδαμινή ποσότητα.

Αυξάνοντας σταδιακά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, δίνουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στην κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών, καθώς θα έχει παραγάγει περισσότερη λακτάση.

Και οι δύο ειδικοί ανέφεραν ότι οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν διασύνδεση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών και ακμής, αν και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη ακόμη. Η Ford επισημαίνει, μάλιστα, ότι πρέπει να δούμε τη διατροφή συνολικά, όχι μεμονωμένα την κατανάλωση γαλακτοκομικών ή άλλων τροφών, ενώ είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο, ο επαναπροσδιορισμός της φροντίδας της επιδερμίδας, ο έλεγχος των ορμονών. Η Cohen προσθέτει ότι αντί να αφαιρέσουμε τα γαλακτοκομικά από το πιάτο μας, μπορούμε να εξετάσουμε το πόση ποσότητα και πόσο συχνά τα καταναλώνουμε. Κάποιους μπορεί να τους βοηθά να καταναλώνουν μικρές ποσότητες ανά ημέρα, αντί μια μεγάλη ποσότητα μονομιάς. Όσοι έχουν δυσανεξία είναι πιθανό να δουν πιο καθαρό δέρμα με τη διακοπή τους.

Σκέφτεστε, λοιπόν, να «κόψετε» τα γαλακτοκομικά; Ιδού τα υπέρ και τα κατά.

Υπέρ
-Η αποφυγή τους μπορεί να απαλύνει τη δυσφορία σε όσους έχουν δυσανεξία και ευαισθησία στη λακτόζη
-Κάποιοι θα νιώσουν λιγότερο φούσκωμα, διάρροια και δυσανεξία ή ακόμη και πιο ήπιους πόνους περιόδου ή πονοκεφάλους που μπορεί να έχουν όσοι παρουσιάζουν ευαισθησία
-Μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά είναι ασφαλής και δεν σχετίζεται με κινδύνους στην υγεία
-Υπάρχουν φυτικές εναλλακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε
-Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους όσοι δεν το επιθυμούν, παρά μόνο αν έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία

Κατά
-Μπορεί να μας λείψουν κάποια θρεπτικά στοιχεία αν δε τα αντικαταστήσουμε σωστά ή δεν πάρουμε συμπλήρωμα
-Κάποιες εναλλακτικές επιλογές στα γαλακτοκομικά είναι πιο ακριβές από τα ζωικά γαλακτοκομικά
-Η αυστηρή αποφυγή τους για πολλούς είναι δύσκολη
-Χρειάζεται διατροφικό πλάνο για την κάλυψη των αναγκών. Μιλήστε με τον γιατρό σας για λήψη συμπληρωμάτων, καθώς η βιταμίνη D και το ένζυμο λακτάση μπορούν να καταναλωθούν σε περίπτωση αποχής από τα γαλακτοκομικά
-Υπάρχει περίπτωση να διαταραχτεί η ισορροπία στο έντερο και το ανοσοποιητικό, λόγω της απουσίας προβιοτικών που λαμβάνουμε κυρίως από το γιαούρτι και το κεφίρ. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί συμπλήρωμα προβιοτικών ή κατανάλωση τροφών ζύμωσης.