4 συστατικά που πρέπει να ελέγξετε πριν κάνετε το μπάνιο σας

4-sustatika-pou-prepei-na-elegksete-prin-kanete-to-mpanio-sas-sustatika-pou-prepei-na-elegksete-prin-kanete-to-mpanio-sas
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα του δέρματος, κάθε ύποπτος παράγοντας πρέπει να διαγράφεται από τη λίστα σας.

Ακόμη και εάν έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές για κάποια βλαβερά συντηρητικά πρόσθετα που μπορεί να περιέχει το σαμπουάν ή το αφρόλουτρό σας, ποτέ δεν θα είστε σίγουρες ότι δεν έρχεστε σε επαφή με ουσίες που όχι μόνο υπονομεύουν την υγεία σας, αλλά επιπλέον καταστρέφουν και τον πλανήτη ολόκληρο -και χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς γιατί. 
Για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε κάτι που επιδεινώνει το ευαίσθητο δέρμα σας ή επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, διαβάστε προσεκτικά εάν το προϊόν που απλώνετε πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά σας, περιέχει κάποιο από τα παρακάτω 4 επικίνδυνα συστατικά. Και απαλλαγείτε αμέσως από αυτά.

Parabens: Τα συγκεκριμένα τεχνητά συντηρητικά έγιναν δημοφιλή για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, καθώς μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής πολλών καλλυντικών προϊόντων. Ωστόσο, οι μελέτες που διενεργήθηκαν τις επόμενες δεκαετίες έχουν δείξει ότι τα parabens μιμούνται τη δραστηριότητα των οιστρογόνων, προκαλώντας έτσι σοβαρές διαταραχές της συγκεκριμένης ορμόνης που υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα, ενώ είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου δημιουργούν φλεγμονή του δέρματος. 
Τα parabens είναι εξίσου βλαβερά για το περιβάλλον από τη στιγμή που περνούν μέσα από τα συστήματα αποχέτευσης και από εκεί καταλήγουν στη θάλασσα, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι βρίσκουν ίχνη αυτού του συντηρητικού σε πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως και στις πολικές αρκούδες!

Φθαλάτες: Πρώτη φορά εμφανίζονται στη βιομηχανική παραγωγή τη δεκαετία του 1920, ως πρόσθετο συστατικό του PVC (καθιστώντας το πιο εύκαμπτο), αλλά και ως εντομοαπωθητικό. Σα να μην έφτανε αυτό, οι φθαλικοί εστέρες αποτέλεσαν τις τελευταίες δεκαετίες και ένα ιδανικό μέσο για να γίνονται πιο βολικά προς τη χρήση προϊόντα όπως οι λακ μαλλιών, τα shower gels, τα σαμπουάν, τα συνθετικά αρώματα, ακόμη και τα βερνίκια νυχιών. Τα συμπεράσματα πολλών μελετών σχετικά με την επίδραση των φθαλατών στο ανθρώπινο σώμα, μιλούν για πιθανές συνδέσεις με ορμονική ανισορροπία, καθώς και προβλήματα μυοσκελετικής ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους, έως και βλάβες στη γυναικεία γονιμότητα -συν τις βαριές επιπτώσεις που έχει η χρήση του στη μόλυνση του περιβάλλοντος. 

 ΒΗΤ: Το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο, είναι ένα συντηρητικό και τεχνητό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σχεδόν στα πάντα, από τα προϊόντα μακιγιάζ και φροντίδας του δέρματος μέχρι τα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει την οξείδωση, μια χημική αντίδραση που προκαλείται όταν ένα στοιχείο εκτίθεται σε οξυγόνο -για παράδειγμα ένα μήλο που γίνεται καφέ αφού κοπεί. Στη βιομηχανία καλλυντικών το BHT χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά ευαίσθητα προϊόντα όπως οι ενυδατικές και καθαριστικές φόρμουλες, τα υγρά κραγιόν και foundations, για καλό σκοπό: καταπολεμά τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες (τα ασταθή μόρια που συμβάλλουν στην καταστροφή των κυττάρων). Και ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα BHT σ’ αυτές τις φόρμουλες είναι συνήθως πολύ χαμηλά, εντούτοις, το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ειδικών, καθώς μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει το συγκεκριμένο συντηρητικό με πιθανή καρκινογένεση. Επίσης, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές δόσεις BHT φάνηκε να προκαλεί ηπατικά, πνευμονολογικά, θυρεοειδικά και νεφρικά προβλήματα -σε ποντίκια και αρουραίους.

Θειικά άλατα: Ρίξτε μια ματιά στη συσκευασία οποιουδήποτε αφρόλουτρου και πιθανότατα θα βρείτε μια μορφή θειικών αλάτων στη λίστα των συστατικών του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες είναι ένας καθαριστικός παράγοντας που δημιουργεί πλούσιο και απαλό αφρό, απομακρύνοντας ευκολότερα τους ρύπους και τη λιπαρότητα από το δέρμα. Έτσι, όταν το χρησιμοποιείτε στο ντους σας, παίρνετε μια μεγάλη ικανοποίηση από την εφαρμογή του. Αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως τα θειικά άλατα μπορούν να αφαιρέσουν δραστικά τα φυσικά έλαια του σώματός σας, το οποίο μόλις στεγνώσει έρχεται αντιμέτωπο με έντονη φαγούρα, φλεγμονή και άλλους γενικευμένους ερεθισμούς. 

THE BEAUTY TEAM