Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν χτυπήσετε το πρώτο σας tattoo

ola-osa-prepei-na-kserete-prin-xtupisete-to-proto-sas-tattoo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μια δερματολόγος και μια tattoo artist δίνουν ασφαλείς οδηγίες για τις μέρες της επούλωσης.

Αν η ποπ κουλτούρα σάς έχει εξοικειώσει αρκετά με την τάση των τατουάζ, και ετοιμάζεστε να εκφράσετε κι εσείς τον εαυτό σας μέσα από τεχνική της εισαγωγής ανεξίτηλου μελανιού στο χόριο στρώμα του δέρματός σας, προφανώς και θα διακατέχεστε από τις εξής απορίες: Πόσο καιρό χρειάζεται ένα τατουάζ για να επουλωθεί; Είναι επώδυνη η διαδικασία αποκατάστασης; Και ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα τατουάζ δεν έχει γίνει σωστά; 
Η Dr. Liza Moore, ειδικός στην αισθητική δερματολογία και o celebrity tattoo artist Adam Makharita, εξηγούν τη σωστή διαδικασία επούλωσης ενός τατουάζ.

«Μετά την εφαρμογή ενός τατουάζ από κάποιον επαγγελματία, η θεραπεία επούλωσης περνά από τρία βασικά στάδια: φλεγμονή, ορατή αποκατάσταση και αόρατη αποκατάσταση», λέει ο Makharita και εξηγεί: «Είναι φυσιολογικό, το σημείο του σώματος που επιλέξατε να χτυπήσετε το τατουάζ να είναι κόκκινο, πρησμένο και εξαιρετικά ευαίσθητο τις πρώτες 48 με 72 ώρες. Μπορεί επίσης να υπάρξει λίγη ροή αίματος ή και μελανιού κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Αλλά αυτά τα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά κάθε επόμενη μέρα που περνά, ωστόσο, καθώς η διαδικασία επούλωσης συνεχίζεται σχεδόν για δυο εβδομάδες, το ανώτερο στρώμα του δέρματος θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και να δημιουργεί συμπτώματα παρόμοια με ένα ηλιακό έγκαυμα. Πάντως, όλα εντάσσονται μέσα σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο αποθεραπείας. Την τρίτη εβδομάδα, το τατουάζ θα έχει πάρει το μόνιμο ζωντανό χρώμα του, παρ’ όλο που η αναδιαμόρφωση του δέρματος κάτω από το τατουάζ θα συνεχιστεί για 3-6 μήνες».

 H Dr. Moore, προσθέτει: «Τα τατουάζ με πιο κορεσμένες χρωματικές περιοχές, μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, επειδή πολύ απλά, τα πιο μεγάλα σχέδια και με πολύ έντονη χρωστική ουσία, απαιτούν περισσότερα τρυπήματα βελόνας για να εναποτεθεί σωστά το μελάνι, και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη φλεγμονώδη απόκριση. Άρα απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος ανάκαμψης του δέρματος».

Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό, αυτοκόλλητο φαρμακευτικό επίδεσμο την πρώτη εβδομάδα, δεδομένου ότι τα τατουάζ δημιουργούν οπές στο δέρμα που επιτρέπει την είσοδο βακτηρίων. Αυτοί οι επίδεσμοι προστατεύουν την πληγή από λοίμωξη ενώ επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Η γιατρός συνιστά να πλένετε το δέρμα με απαλό σαπούνι και νερό και να εφαρμόζετε ξανά τον επίδεσμο καθημερινά. «Μετά την πρώτη εβδομάδα, ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί καθώς τα ανοίγματα στο δέρμα έχουν κλείσει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εφαρμόζετε μια πολύ ενυδατική αλοιφή με επουλωτικές ιδιότητες», συμβουλεύει η γιατρός.

Και ένας γενικός κανόνας: Η εφαρμογή τατουάζ κάτω από το επίπεδο της καρδιάς επουλώνονται πιο αργά. Αυτό σημαίνει ότι ένα τατουάζ στον αστράγαλο πιθανότατα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο επούλωσης από ένα τατουάζ του ίδιου μεγέθους στο χέρι. Ακολουθήστε τις κατάλληλες οδηγίες από τον δερματολόγο σας ή και τον tattoo artist, καθώς η σωστή φροντίδα προστατεύει από μόλυνση και δημιουργεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα τατουάζ.

THE BEAUTY TEAM