Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: αντιμετωπίζεται (και) με διατροφή;

kourasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc Κλινικής Διατροφής, με εξειδίκευση στη Διαχείριση του στρες, Φωτεινή Νίκα, μας εξηγεί τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ διαδεδομένο σύνδρομο, τρώγοντας σωστά.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ή εγκεφαλοπάθεια) επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά και μπορεί να είναι σοβαρό με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όσων το βιώνουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • συνεχής, πνευματική και σωματική κόπωση (εξάντληση)
  • διαταραχή ύπνου, μη αναζωογονητικός ύπνος
  • αδιαθεσία μετά την άσκηση
  • μυϊκός πόνος ή/και αδυναμία ή πόνος στις αρθρώσεις
  • πονοκέφαλος, κακή συγκέντρωση ή κακή μνήμη
  • πονόλαιμος ή συμπτώματα «που μοιάζουν με γρίπη»
  • αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
  • συμπτώματα του IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), όπως μετεωρισμός, πόνος στο στομάχι, διάρροια και δυσκοιλιότητα
  • δυσανεξία ή ευαισθησία στο αλκοόλ, την καφεΐνη, ορισμένα τρόφιμα ή φάρμακα

Δεδομένου ότι το σύνδρομο δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο διαγνωστικό τεστ. Η διάγνωση προκύπτει μέσω αποκλεισμού των υπολοίπων αιτών εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;
Η υιοθέτηση μία ισορροπημένης διατροφής είναι πολύ σημαντική για την προαγωγή της υγείας και της καλής διάθεσης. Παρ’ όλο λοιπόν που η διατροφή από μόνη της δεν αποτελεί το αίτιο ούτε και τη θεραπεία του συνδρόμου, σαφώς συμβάλει στη βελτίωση ποικίλλων δεικτών υγείας.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα τρόφιμα-κλειδιά που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

Φρούτα και λαχανικά: Στοχεύστε στην πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Δημητριακά ολικής άλεσης (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί κ.λπ.): Παρέχουν ίνες και ενέργεια.

Όσπρια, ψάρι, κρέας, αυγά: Παρέχουν πρωτεΐνη. Στοχεύστε στο να τρώτε περισσότερα όσπρια και ψάρια και αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, αλλαντικά κλπ.)

Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί χαμηλών λιπαρών κ.λπ.): Σημαντική πηγή ασβεστίου για διασφάλιση οστικής υγείας.

Ενυδάτωση: Οι ενήλικες είναι σημαντικό να προσλαμβάνουν 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό. Η αφυδάτωση μπορεί μεταξύ άλλων να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και μειωμένη εγρήγορση.

Συμπερασματικά λοιπόν, επειδή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί μία σχετικά αχαρτογράφητη ασθένεια, διατροφικά στοχεύστε στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πλάνου σε συνεργασία με το διαιτολόγο σας.

Βιβλιογραφία: https://www.bda.uk.com/resource/chronic-fatigue-syndrome-diet.html

Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Κλινικής Διατροφής
Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες
https://www.dia-trofis.gr/