Πώς να φτιάξετε φύτρα από όσπρια και σπόρους στο σπίτι

futra
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Να μια χρήσιμη και ιδιαίτερη ασχολία για την καραντίνα: φτιάχνουμε υγιεινά φύτρα από όσπρια και σπόρους, με την Κλινική διαιτολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τα φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου.

Όλοι είχαμε καλλιεργήσει φύτρα σε φακές όταν ήμασταν μικροί, μέσα σε κεσεδάκι με βαμβάκι και νερό, μην μπορώντας να ξεχάσουμε τη στιγμή που η πρώτη φακή πέταγε το πράσινο κλωναράκι και ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες! Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως τότε, όταν έπειτα από λίγο καιρό τις πετούσαμε στα σκουπίδια, είναι πόσο υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας είναι το φύτρο από όσπρια και σπόρους και πόσο ενισχυτικό είναι για την υγεία του εντέρου και το μικροβίωμά του, υποστηρίζοντας κατ’ επέκταση τη συνολική μας υγεία και ανοσοποιητικό, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής.

Σήμερα θα ξαναγυρίσουμε στα χρόνια του δημοτικού, θα φτιάξουμε τα δικά μας φύτρα, οδηγώντας τα όσπρια και τους σπόρους μας να βγάλουν βλαστούς, και αυτή τη φορά θα τα καταναλώσουμε, ωμά ή μαγειρεμένα!

Όπως είναι φυσικό, τα φύτρα έχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ένζυμα, πρωτεΐνη και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά και μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε πολύ εύκολα στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, με αγνό και ασφαλή τρόπο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, καθώς η διαδικασία αυτή αυξάνει τη δραστικότητά τους κατά 20 φορές ή και περισσότερο. Λόγω του ότι έχουν πυκνότητα σε οξυγόνο, μας προστατεύουν ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων. Ακόμη, βιταμίνες όπως η Α, η Β, η C και η Ε, αλλά και απαραίτητα λιπαρά οξέα αυξάνονται με αυτή τη διαδικασία, κατά την οποία τα μέταλλα δεσμεύονται με την πρωτεΐνη και γίνονται όλα πιο εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και του χαμηλού θερμιδικού τους περιεχομένου, είναι ιδανική προσθήκη στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, ενώ ταυτόχρονα μην ξεχνάτε ότι τα φύτρα σπόρων, οσπρίων κ.ο.κ. υποστηρίζουν την αναγέννηση των κυττάρων.

Πώς να φτιάξετε τα δικά σας φύτρα από όσπρια
Ξεκινήστε πλένοντας τα όσπριά σας, χρησιμοποιώντας πάντα πόσιμο νερό τόσο για το μούλιασμα, όσο και για το ξέπλυμα. Μουλιάστε τα σε νερό για 6 με 8 ώρες (ή περισσότερο αναλόγως με το μέγεθος του οσπρίου). Στραγγίξτε το νερό και πλύνετε ξανά με φρέσκο. Υπάρχουν ειδικές συσκευές για τη διαδικασία, αλλά μπορείτε να την κάνετε με απλά εργαλεία που έχετε στην κουζίνα σας.

Βάλτε, λοιπόν, στη συνέχεια τα όσπρια σε σουρωτήρι και καλύψτε τα, αφήνοντάς τα σε σκοτεινό μέρος. Χρειάζονται περίπου 8 με 16 ώρες, αναλόγως και τον καιρό, για να αρχίσουν να εμφανίζονται τα φύτρα. Αν δεν δείτε κάποιο αποτέλεσμα σε κάποια όσπρια, σημαίνει ότι είναι χαλασμένα και θα πρέπει να τα αφαιρέσετε από τα υπόλοιπα.

Ξεπλένετε και στραγγίζετε 2-3 φορές την ημέρα για 2 ημέρες, μέχρι να δείτε τα φύτρα σας στο επιθυμητό μήκος. Τότε ξεπλύνετε και στραγγίξτε μια τελευταία φορά. Έπειτα βάλτε τα φύτρα σας σε χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε τα σε ένα τάπερ στο ψυγείο μέχρι και για μια εβδομάδα.

Πώς να φτιάξετε φύτρα από σπόρους (άλφα άλφα, σπόρους σιναπιού κ.ο.κ.)
Και πάλι θα πρέπει να μουλιάσετε του σπόρους σας, χρησιμοποιώντας τρία μέρη νερό για ένα μέρος σπόρων. Ξεκινήστε με μια κουταλιά της σούπας σπόρους και βάλτε τους σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο. Καλύψτε τους με νερό στην παραπάνω αναλογία και ανακατέψτε ώστε όλοι οι σπόροι να βραχούν καλά. Κλείστε το δοχείο με καπάκι ή με ύφασμα (μουσελίνα) το οποίο θα στερεώσετε με λάστιχο. Αφήστε το δοχείο σας στην άκρη για 6 με 8 ώρες.

Μόλις τελειώσετε με το μούλιασμα, στραγγίξτε τους σπόρους σας και προσθέστε φρέσκο νερό στο δοχείο, ανακινώντας το ελαφρώς. Έπειτα στραγγίξτε και πάλι τους σπόρους τινάζοντας το βάζο και αναποδογυρίστε το με κλίση σε ένα μπολ για να αερίζεται και να στεγνώσει. Είναι πολύ σημαντικό οι σπόροι σας να στεγνώσουν σωστά και αυτή η διαδικασία παίζει ρόλο. Αφήστε το αναποδογυρισμένο βάζο μέσα στο μπολ κάπου που δεν σας ενοχλεί και επιτρέψτε του να «αναπνεύσει».

Τσεκάρετε τα φύτρα σας δυο φορές την ημέρα και ξεπλένετέ τα με φρέσκο, δροσερό νερό. Στη συνέχεια στραγγίζετε και βάζετε πίσω στο μπολ το βαζάκι. Οι περισσότεροι σπόροι θα δώσουν φύτρα μέσα σε περίπου μια ημέρα. Συνεχίστε να ξεπλένετε και να στραγγίζετε μέχρι το μήκος των φύτρων φτάσει το επιθυμητό, το οποίο συνήθως θέλει 4-5 ημέρες.

Τέλος, κάντε ένα ακόμη ξέπλυμα και στράγγισμα στα φύτρα σας και βάλτε όλα τα φύτρα σας σε μια καθαρή, απορροφητική πετσέτα κουζίνας. Τυλίξτε τα και φροντίστε να φύγει η υγρασία, καθώς αποτελεί εχθρό. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα μέχρι την κατανάλωση.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive