Μάθετε τα πάντα για το Bakuchiol, την vegan εναλλακτική της ρετινόλης

mathete-ta-panta-gia-to-bakuchiol-tin-vegan-enallaktiki-tis-retinolis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες κάνουν λόγο για ένα συστατικό που θα αλλάξει ριζικά την επιστήμη της αντιγήρανσης -χωρίς καμία παρενέργεια.

Αν μπορούσατε να κρυφοκοιτάξετε στα ντουλαπάκια κάθε skin guru, πιθανότατα θα εντοπίζατε πάρα πολλά προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν ρετινόλη -και για καλό λόγο. Αυτό το ισχυρό παράγωγο της βιταμίνης Α έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των δερματικών κυττάρων, με όφελος την μείωση των λεπτών γραμμών, την ελάττωση της μελάγχρωσης και την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων ακμής. Γι’ αυτό και οι ειδικοί θεωρούν τη ρετινόλη ένα από τα τρία «μαγικά» συστατικά της αντιγήρανσης, μαζί με τη βιταμίνη C και το αντηλιακό. 
Εντούτοις, η ρετινόλη έχει ένα μειονέκτημα: όλη αυτή η δράση ταχείας αναζωογόνησης μπορεί να συνοδεύεται από ξηρότητα, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και φλεγμονή, ιδίως εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη.
Αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να παρέχει τις ίδιες αναπλαστικές δυνάμεις στα κύτταρα του δέρματος χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ερεθισμών. Ονομάζεται bakuchiol (προφέρεται μπα-κού-τσιολ), και οι κλινικές μελέτες που εξέτασαν την επίδρασή του στο δέρμα διαπίστωσαν ότι ενεργοποιεί μια σειρά χημικών οδών στα κύτταρα του δέρματος που τελικά οδηγούν σε βελτιωμένη παραγωγή κολλαγόνου, μειωμένη διάσπαση του κολλαγόνου και μείωση της σύνθεσης μελανίνης -εξίσου αποτελεσματικά με τη ρετινόλη, αλλά χωρίς καμία παρενέργεια. 

Τι είναι και τι κάνει το bakuchiol;Προερχόμενο από τους σπόρους και τα φύλλα ενός φυτού της Ανατολικής Ασίας (psoralea corylifolia), το bakuchiol υπήρξε βασικό συστατικό στις παραδοσιακές κινεζικές θεραπείες και αγιουβερδικές τεχνικές για αιώνες, με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες να έχουν οδηγήσει τους σύγχρονους επιστήμονες να μιλούν για την vegan εναλλακτική της ρετινόλης. 

 - Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι η εφαρμογή του bakuchiol είναι ανεκτή από κάθε τύπο δέρματος, είτε ξηρό και αφυδατωμένο, είτε λιπαρό και ευαίσθητο, ενώ ενδείκνυται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -αντίθετα με τη ρετινόλη, την οποία όλοι οι γυναικολόγοι συστήνουν να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε. 

- Σε ακόμη μια μεγάλη αντίθεση με τη ρετινόλη, το bakuchiol δεν είναι φωτοευαίσθητο συστατικό και δεν εξουδετερώνεται από τον ήλιο, ούτε καθιστά την επιδερμίδα σας ευάλωτη στην UV ακτινοβολία, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα -κυκλοφορεί σε μορφή ελαίου, ορού και κρέμας. 

- Το bakuchiol μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα AHAs ή BHAs (άλφα και βήτα υδροξυοξέα) Ρωτήστε τον δερματολόγο σας και θα σας πει ότι συνδυάζοντας αυτά τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά και απολεπιστικά συστατικά μαζί με ρετινόλη 
μπορεί να προκαλέσετε έντονη ξηρότητα και ερεθισμούς, γι’ αυτό και θα σας συστήσει να τα εφαρμόζετε ξεχωριστά -πρωί και βράδυ Αλλά το κοκτέιλ κάθε αντιγηραντικού και απολεπιστικού συστατικού με bakuchiol δεν χαρακτηρίζεται από κανενός είδους αρνητική επίδραση. Σε έρευνες με πάσχοντες από ακμή, δούλεψε εξαιρετικά με το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ.

THE BEAUTY TEAM