Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση

osa-prepei-na-gnorizete-gia-tin-trixoptosi-kata-tin-emminopausi
ΤΡΙΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με την επιστήμη.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους άνδρες, αλλά όσες γυναίκες έχουν διαβεί το κατώφλι της εμμηνόπαυσης αντιλαμβάνονται ότι η αραίωση των μαλλιών είναι γι’ αυτές μια αφόρητη πραγματικότητα. «Τουλάχιστον το ένα τρίτο των γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών που βιώνουν τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης ή έχουν μπει στην περίοδο που σηματοδοτεί οριστικά το τέλος της έμμηνου ρύσης, ταλαιπωρούνται από εμφανή τριχόπτωση καθιστώντας την αυτοπεποίθησή τους ακόμη πιο ευάλωτη» λέει η Dr. Deborah Scott, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθύντρια της κλινικής τριχόπτωσης στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη. 
Σύμφωνα με την ειδικό, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χάνουν φυσιολογικά έως και το 25% των μαλλιών τους μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 60 ετών. Οι αιτίες ποικίλλουν, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των επιπέδων ορμονών λόγω της εμμηνόπαυσης.  «Αλλά τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή η τριχόπτωση μπορεί να σταθεροποιηθεί με θεραπείες και απλές καθημερινές συνήθειες, και μπορεί να γίνει αναστρέψιμη», τονίζει η Dr. Scott, δίνοντας τις επιστημονικές εξηγήσεις και τις κατάλληλες συμβουλές.

- Η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από την εμμηνόπαυση, ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 30% των γυναικών ηλικίας 40 έως 50 ετών έρχονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αλλαγής των επιπέδων ορμονών. «Συνήθως, μπορείτε να περιμένετε να χάσετε περίπου 60 έως 100 τρίχες την ημέρα ως φυσικό αποτέλεσμα των διαδικασιών γήρανσης. Και όπως το δέρμα σας μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του οδηγώντας σε λεπτές γραμμές, έτσι και τα μαλλιά σας μπορούν επίσης να γίνουν λιγότερο πυκνά, πιο αδύναμα και εύθραυστα. Και αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές δεν σημαίνουν τίποτε άλλο, παρά ότι ξεκινά η περίοδος της εμμηνόπαυσης», λέει η Dr. Scott.

  - Το φαινόμενο της αραίωσης μαλλιών στις γυναίκες κάθε ηλικίας μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η κακή διατροφή, το άγχος και η κληρονομικότητα, αλλά και εξαιτίας παθολογικών παραγόντων όπως οι χρόνιες ασθένειες και οι παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής. Όμως σε μια κατά τα άλλα υγιή γυναίκα, η φυσιολογική γήρανση συνδέεται με μια σειρά ορμονικών διαταραχών που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση, με κυριότερη την κατακόρυφη πτώση των επιπέδων οιστρογόνων. «Παράλληλα, το άγχος της γήρανσης, που δεν αφήνει καμία γυναίκα αδιάφορη, είναι ένας πρόσθετος παράγοντας της τριχόπτωσης σε εκείνες τις ηλικίες», τονίζει η ειδικός.

Οι επιστημονικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης κατά την εμμηνόπαυση: Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η καθημερινή εφαρμογή καφεΐνης στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής σας μέσω ειδικών σαμπουάν και λοσιόν, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων της εμμηνοπαυσιακής τριχόπτωσης. «Ειδικά όσες φόρμουλες συνδυάζουν την καφεΐνη με εκχυλίσματα ψευδαργύρου, νιασιναμίδης και λευκού τσαγιού, έχει αποδειχθεί ότι τονώνουν την δραστηριότητα των θυλάκων των τριχών και ενεργοποιούν την ανάπτυξη δυνατών και υγιών μαλλιών», αναφέρει η Dr. Scott, προσθέτοντας: «Για πιο στοχευμένη επιτυχία των ενεργών συστατικών, χρησιμοποιήστε το σαμπουάν και τη λοσιόν καθημερινά κάνοντας ήπιο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, τουλάχιστον για τρια λεπτά πριν ξεπλύνετε με χλιαρό νερό».

- Το συχνό λούσιμο, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης, επειδή η λιπαρότητα και το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής περιέχουν διυδροτεστοστερόνη (DHT), το ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση. 

- Χτενίζετε τα μαλλιά σας με ήπιες, ελεγχόμενες κινήσεις και όχι συχνότερα από δύο φορές την ημέρα, γιατί το έντονο βούρτσισμα ταλαιπωρεί τα ήδη αδύναμα μαλλιά και μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό. 

- Υιοθετήστε μια καλή διατροφή και, πιο συγκεκριμένα, καταναλώστε τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεϊνών που βοηθά σημαντικά, όχι μόνο την υγεία του οργανισμού, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής. 

- Εμπιστευθείτε τις κλινικά δοκιμασμένες θεραπείες με αμπούλες, οι οποίες κατά κανόνα αποτελούν εντατική αγωγή πολλαπλής δράσης ενάντια στην τριχόπτωση, όπου μέσα σε τέσσερις εβδομάδες επαναφέρουν την πυκνότητα στο τριχωτό και δυναμώνουν την τρίχα, προσφέροντας ευχάριστη εφαρμογή, χωρίς να αφήνουν αίσθηση λιπαρότητας. 

THE BEAUTY TEAM