Πώς έχασα τα κιλά της εγκυμοσύνης: η ειδικός απαντά

egkumosuni-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MD, MSc, Ευγενία–Ιωάννα Παπαδήμα, ως παθούσα, μας δίνει συμβουλές για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Το θέμα «κιλά εγκυμοσύνης» είναι αρκετά προσωπικό και ευαίσθητο. Θα αναφέρω, λοιπόν, αυτά που από γνώση και εμπειρία βοήθησαν εμένα στο να τα καταφέρω, για να παίρνουν ιδέες και άλλες νέες μητέρες.

Το Ημερολόγιο Διατροφής
Από την αρχή ξεκίνησα να γράφω τι τρώω κάθε μέρα, όλα τα γεύματα, με όσο περισσότερη λεπτομέρεια. Στο τέλος της εβδομάδας ήταν πιο εύκολο να αξιολογήσω τι ήταν βοηθητικό και τι όχι.

Τα 5 γεύματα, 3 κυρίως και 2 ενδιάμεσα, χωρίς παραλείψεις
Με επιμονή, παρ’ όλο που μερικές μέρες ήταν πιο δύσκολες, τα ενδιάμεσα γεύματα (φρούτα, ξηροί καρποί, γιαούρτι) υπήρξαν πολύ τονωτικά!

Ο θηλασμός
Πράγματι! Το ότι ακόμα θηλάζω διατηρεί λίγο πιο υψηλά τον μεταβολισμό και ήταν πολύ βοηθητικό!

Η διαλειμματική νηστεία
Όχι σαν επιλογή αυστηρή, προέκυψε. Καταναλώνοντας λίγο πιο νωρίς το βραδινό και λίγο πιο αργά το πρωινό, δημιουργήθηκε ένα 12ωρο νηστείας.

Η οργάνωση των γευμάτων
Η προετοιμασία του φαγητού από τη λίστα των αγορών ως και το τάπερ για το φαγητό εκτός σπιτιού είναι πολύ σημαντικά. Θέλουν χρόνο, φαντασία αλλά αποδίδουν πραγματικά! Γιατί το φαγητό να είναι ό,τι τύχει και όχι επιλογή;

Η καθημερινή άσκηση
Η λέξη κλειδί είναι το καθημερινή. Απλή αλλαγή, αλλά σταθερή. Περπάτημα που στην πρώτη καραντίνα έγινε καθημερινό και από τότε ήρθε για να μείνει, σαν στόχος και δέσμευση.

Ο αργός ρυθμός απώλειας
Η συνειδητοποίηση πως δεν γίνεται να φύγουν αμέσως αυτά τα κιλά που ήρθαν σταδιακά. Η υπομονή ανταμείβεται και ενώ η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, δεν έχει τόση στέρηση. Γίνεται!

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MD, MSc
www.dietsecrets.gr