Οι νέες οδηγίες για την προστασία του δέρματος κάτω από μάσκα

oi-nees-odigies-gia-tin-prostasia-tou-dermatos-kato-apo-maska
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Το φαινόμενο maskne είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λένε οι δερματολόγοι, επικαιροποιώντας τους κανόνες φροντίδας της επιδερμίδας.

Όπως όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην καθημερινότητά μας τους τελευταίους μήνες -από την την τηλεργασία και την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, έως τις κοινωνικές αποστάσεις και τη εθελούσια καραντίνα-, έτσι μάθαμε να ζούμε με τη μάσκα. Και απ’ ότι φαίνεται, αυτό το ...αξεσουάρ του 2020 ήρθε για να μείνει, ακόμη και εάν όλα τα υπόλοιπα επανέλθουν στην παλιά, καλή κανονικότητα. Και αυτό ακριβώς μελετούν οι επιστήμονες: Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην επιδερμίδα του προσώπου από την παρατεταμένη χρήση μάσκας.

«Η πρόθεση της χρήσης μάσκας είναι να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα, όμως απ’ την άλλη, το δέρμα δεν οξυγονώνεται όπως πρέπει», λέει ο δερματολόγος Dr. Kenneth Mark, διευθυντικό στέλεχος στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο έρευνας και τεχνολογίας   NYU Langone στη Νέα Υόρκη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην New York Daily News, εξηγεί ότι το φαινόμενο «maskne», δηλαδή ή έξαρση ακμής στα σημεία που καλύπτονται από τη μάσκα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Το βέβαιο είναι, πως όσο πιο σφιχτά εφαρμόζεται η μάσκα στο πρόσωπο τόσο καλύτερη προστασία παρέχει από τον κορωνοϊό. Όμως, άλλο τόσο δημιουργεί επιπλοκές στο δέρμα, οδηγώντας σε ακμή, ερεθισμούς, συγκάματα και δερματίτιδα. Ακόμη και όταν δεν έχετε υποκείμενα δερματικά προβλήματα, μια φλεγμονή είναι σίγουρο πως θα υπάρξει εξαιτίας της τριβής της επιδερμίδας με το υλικό της μάσκας, ακόμη και τις στιγμές που δεν μιλάτε», τονίζει ο Dr. Kenneth Mark. «Επιπλέον, ο εγκλωβισμός του μεγαλύτερου μέρους του προσώπου στο ασφυκτικό περιβάλλον της μάσκας, δημιουργεί πρόσθετη υγρασία εξαιτίας του ιδρώτα και των σταγονιδίων, η οποία επιτρέπει στα βακτήρια του στόματος να ανακυκλώνονται διαρκώς πάνω στο δέρμα και να δημιουργούν αλλεργίες, κοκκινίλες, ξηρότητα και πρόωρες ρυτίδες, περιφερειακά γύρω από το στόμα και τη μύτη». 

 Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία των δερματολόγων προκύπτει από τους φραγμένους πόρους, οι οποίοι δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Τα σπυράκια δημιουργούνται ακριβώς πάνω σε κλειστούς πόρους, εξαιτίας του ιδρώτα που δεν απελευθερώνεται, και των βακτηρίων που τον συνοδεύουν. Αυτό το φαινόμενο δεν οδηγεί μόνο σε ακμή -ακόμη και εάν δεν ήσασταν ποτέ επιρρεπείς σε ξεσπάσματα-, αλλά και σε σταδιακό ξεφλούδισμα του προστατευτικού φραγμού του δέρματος. «Μια τέτοια συστηματική βλάβη, οδηγεί αναγκαστικά σε διαδερμική απώλεια νερού από τα κύτταρα, επιτρέποντας την μεγαλύτερη διείσδυση βακτηριδίων, αλλεργιογόνων και τοξικών ουσιών», λέει ο ειδικός και προσθέτει: Θεραπεία δεν υπάρχει. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε τις αντιδράσεις με τις σωστές κινήσεις πρόληψης».

- Η συχνή αλλαγή μασκών μιας χρήσης, και ο σχολαστικός καθαρισμός της υφασμάτινης μάσκας όχι μόνο αποτρέπουν τη διάδοση του ιού, αλλά προλαμβάνουν τη συσσώρευση βακτηρίων που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστική δερματίτιδα και μολύνσεις. 
 
- Οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση ενός προϊόντος περιποίησης προσώπου χωρίς αλκοόλ, που περιέχει σαλικυλικό οξύ και παρέχει ήπια χημική απολέπιση, παραλείποντας κάθε τύπου μηχανική απολέπιση (τρίψιμο), που μπορεί να επιδεινώσει τις βλάβες στο δέρμα.

- Για την αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φιλμ αναζητήστε προϊόντα εμπλουτισμένα με έναν συνδυασμό μαλακτικών, ενυδατικών και απορροφητικών ενεργών συστατικών. Ένα κορυφαίο τέτοιο συστατικό είναι τα  ceramides, όπου συνδυαστικά με γλυκονολακτόνη, πανθενόλη, γλυκερίνη και νιασιναμίδη, ενισχύουν ιδανικά την ενυδάτωση, ενώ ενθαρρύνουν την επούλωση του δέρματος. 

- Τέλος, ο Dr. Mark, δίνει τεράστια έμφαση στην ισορροπία του μικροβιώματος της επιδερμίδας. «Αυτό το περίπλοκο, αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο -όπως το δακτυλικό αποτύπωμα-, αλληλεπιδρά με το δέρμα και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας του. Ανακαλύφθηκε ότι κατά τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας, στις περιοχές όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή και κνησμό, διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος». Επιλέγοντας ήπια καθαριστικά προϊόντα που σέβονται το μικροβίωμα, και ενυδατικά προϊόντα με προηγμένη τεχνολογία που βασίζονται σε συστατικά φιλικά σε αυτό -όπως τα προβιοτικά-, θα είστε σίγουροι ότι θα έχετε πάντα μια επιδερμίδα ισορροπημένη, δυνατή, απαλή, με υγιή λάμψη ακόμη και κάτω από τη μάσκα».

THE BEAUTY TEAM