Πέντε χρήσιμα tips για το βούτυρο

bouturo
ΤΡΙΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Όλα γίνονται πιο απολαυστικά με λίγο βούτυρο –αρκεί να το χρησιμοποιούμε σωστά και να το προτιμάμε χωρίς αλάτι.

Τρίψτε παγωμένο βούτυρο
Όταν φτιάχνετε ψωμί, γλυκά, πίτες κ.ο.κ., το κρύο ή παγωμένο βούτυρο είναι πολύ σημαντικό. Ο λόγος είναι πως αυτό θα βοηθήσει να έχετε την επιθυμητή εξωτερική επιφάνεια, καθώς η κρύα θερμοκρασία του βούτυρου στο φούρνο δημιουργεί κάτι σαν ατμό, που βοηθά στο τελικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι το βούτυρο συνήθως ξεπαγώνει πολύ εύκολα μόλις βγει από το ψυγείο, γι’ αυτό την επόμενη φορά καταψύξτε το και τρίψτε το απευθείας στη ζύμη σας.

Αρωματίστε το
Μπορείτε να του προσθέσετε βότανα και μπαχαρικά της αρεσκείας σας και να το αξιοποιήσετε σε μπριζόλες, ψάρι, τηγανίτες, βάφλες, κοτόπουλο και όπου αλλού θελήσετε. Για να το φτιάξετε, κόψτε το σε κομμάτια και χτυπήστε το στο μούλτι με υλικά της αρεσκείας σας, όπως βότανα, τυρί, ξύσμα εσπεριδοειδών, μπαχαρικά κ.ο.κ. Βάλτε μια κουταλιά σε πλαστική μεμβράνη, τυλίξτε τη μακρόστενα και παγώστε τη, ή βάλτε τη στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Φέρτε το σε θερμοκρασία δωματίου εύκολα
Σε αντίθεση με τα γλυκά και τις πίτες, οι περισσότερες συνταγές για κέικ και κουλουράκια θέλουν το βούτυρο να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Αν, όμως, έχετε ξεχάσει να το βγάλετε από το ψυγείο, υπάρχει τρόπος να το μαλακώσετε εύκολα. Βάλτε την ποσότητα που θέλετε σε ένα μικρό πιάτο, πάρτε ένα ποτήρι, γεμίστε το ζεστό νερό και αφήστε το για 1 λεπτό. Πετάξτε το νερό, σκουπίστε το ποτήρι και γρήγορα αναποδογυρίστε το πάνω στο βούτυρο, αφήνοντάς το για άλλο ένα λεπτό. Αμέσως, το βούτυρό σας θα έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία!

Προσέξτε τον βαθμό καπνού του
Μπορεί το να πάρει χρώμα το βούτυρό μας να προσθέτει πλούσια, μεταξένια γεύση σε όλα μας τα πιάτα, χρειάζεται όμως, προσοχή. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά γάλακτος, το βούτυρο έχει χαμηλό σημείο καπνού και είναι εύκολα να περάσει από το καφέ χρώμα στο… καμένο, αν δεν είστε από πάνω. Γι’ αυτό και δεν είναι καλή επιλογή για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν το κάψετε άθελά σας, ρίξτε του χυμό λεμόνι και κλείστε τη φωτιά. Αυτό θα προκαλέσει σοκ στο βούτυρο και θα σταματήσει τη μαγειρική διαδικασία.