Γιατί τόση μανία με τα μαύρα νύχια -και τι σημαίνει όταν τα επιλέγετε

giati-tosi-mania-me-ta-maura-nuxia-kai-ti-simainei-otan-ta-epilegete
ΤΡΙΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η επιστήμη της ομορφιάς και της ψυχολογίας εξηγεί τι σημαίνει όταν φοράτε μαύρο μανό -το πιο δημοφιλές χρώμα για φέτος.

Οι τάσεις στον καλλωπισμό των νυχιών έρχονται και πάνε κάθε εποχή, με τα περισσότερα χρώματα βερνικιού να αντιπροσωπεύουν όχι μόνο διάθεση, αλλά και την ανάγκη αυτοέκφρασης -αφού πια το μακιγιάζ προσώπου τείνει να είναι μάταιο κάτω από μια μάσκα. 
Τις περισσότερες φορές, οι επιλογές μανό υπαγορεύονται από «εποχικούς» κανόνες: moody navy blue, μπορντό, απαλό καφέ και σκούρο πορτοκαλί για το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ το καθαρό ροζ, η λεβάντα και η μέντα είναι ιδανικές αποχρώσεις για άνοιξη και καλοκαίρι -ενώ βέβαια, το κόκκινο σε κάθε πιθανή απόχρωση να θεωρείται κατάλληλο σε κάθε περίσταση. Όμως, τον τελευταίο καιρό, η τάση για έντονο χρώμα νυχιών, φαίνεται να υποχωρεί μπροστά στην επέλαση του σκοτεινότερου όλων: του μαύρου. 

Tο μαύρο μανό, το οποίο επί πολλά χρόνια αντιπροσώπευε το gothic-style πολλών νεαρών κοριτσιών, έφτασε φέτος να κυκλοφορεί περήφανο στα νύχια όλων σχεδόν των celebrities που περπάτησαν πάνω σε κόκκινα χαλιά και πασαρέλες. Από την τελετή βράβευσης Golden Globe Awards στις αρχές του χρόνου έως τα πρόσφατα Emmy, και όλα τα Runways σε Λονδίνο, Μιλάνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι, τα μαύρα νύχια είχαν την τιμητική τους.

H Mel Shengaris, μια από τις πιο γνωστές manicurist του Χόλιγουντ (με πελάτισσες σαν την Κristen Stewart, τη Shaliene Woodley και τη Lucy Boynton), λέει στο Vanity Fair: «Ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις και τις στυλιστικές αμφιβολίες, το μαύρο χρώμα στα νύχια είναι τόσο κομψό και εκλεπτυσμένο, που ταιριάζει με τα πάντα, οπότε μπορεί να φορεθεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Φαίνεται επίσης καταπληκτικό σε κάθε σχήμα και μήκος νυχιών».

Αλλά το μαύρο μανό αντιπροσωπεύει και κάτι πολύ βαθύτερο από την εικόνα του. «Εάν είστε λάτρης του μαύρου βερνικού και το έχετε ανάγει σε βασικό μέρος της καθημερινής σας εμφάνισης, μπορεί να εκπλαγείτε με αυτό που αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σας», λέει η κλινική ψυχολόγος και ειδικός στην χρωματοθεραπεία, Dr. Lea Holford, και εξηγεί σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Psychology Today: «Μολονότι το μαύρο χρώμα, γενικά, υποδηλώνει αρνητικότητα, αντίδραση, επιθετικότητα και έως και τρόμο, εντούτοις, σχετίζεται με θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, δημιουργώντας έναν αέρα μυστηρίου, που ταυτόχρονα αναδεικνύει την καλλιτεχνική σας πλευρά». Σύμφωνα με την Dr. Lea, το μαύρο βερνίκι νυχιών δείχνει με την πρώτη ματιά ότι είστε σίγουρες για τον εαυτό σας, και γεννημένες ηγέτιδες. «Το μαύρο χρώμα αντιπροσωπεύει την αυθεντικότητα και την αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα -κατά έναν ειρωνικό τρόπο-, εκφράζει και το ότι έχετε μια πολύ ευαίσθητη πλευρά, την οποία εκφράζετε με τον πιο ηχηρό τρόπο επιλέγοντας ένα κατάμαυρο μανό», λέει η ειδικός. 
 

THE BEAUTY TEAM