Αυτά τα δύο ροφήματα στο πρωινό μπορούν να κάνουν θαύματα στον διαβήτη

tsai-kafes
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο καφές και το τσάι είναι δυο ροφήματα που όλοι πίνουμε λίγο-πολύ. Μήπως, όμως, πρέπει να βγάλουμε το «λίγο» από τη φράση μας;

Όσοι προσέχουν την υγεία και τη φόρμα τους, συνήθως προσέχουν πολύ δυο πράγματα: τη φυσική τους δραστηριότητα και τη διατροφή τους. Ειδικά όσοι ζουν με διαβήτη ξέρουν ότι η έμφαση στο τι τρώνε και πίνουν ξέρουν ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, με τους γιατρούς να τους τονίζουν πάντα ότι πρέπει να βάλουν αυστηρά το «μέτρο» στη ζωή τους. Σε δυο ροφήματα, όμως, μπορούν να κάνουν εξαίρεση όπως δείχνει νέα μελέτη, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Kyushu, την Οδοντιατρική Σχολή Fukuoka και το Νοσοκομείο Hakujyuji στην Ιαπωνία.

Υψηλή κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη τύπου 2 και μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση αυτή καθημερινά σχετίζεται με 63% χαμηλότερο δείκτη θνητότητας από κάθε αιτία σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί το τσάι και ο καφές να βοηθήσει πραγματικά τους διαβητικούς;
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών να καταγράφει περισσότερους από 1 στους 10 ενήλικες ως πάσχοντες, ενώ παγκοσμίως, η πάθηση αυτή επηρεάζει περίπου 422 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της ασθένειας, αλλά όταν συνδυάζονται και με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, σίγουρα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη υγεία για τους πάσχοντες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η νέα μελέτη, όμως, που αναφέρουμε, εξέτασε άτομα που πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές μελέτησαν 4.923 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών για περισσότερα από 5 χρόνια και βρήκαν ότι όσοι έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν 40% μικρότερες πιθανότητες θνητότητας και μετά την περίοδο της μελέτης.

Παρομοίως, ο καφές έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές εξέτασαν τους ήδη πάσχοντες. Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care έδειξε ότι δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη θνητότητα από κάθε αιτία κατά 41%.

Την καλύτερη, όμως, επίδραση έχουμε όταν πίνουμε τσάι και καφέ μαζί, καθώς έτσι μεγιστοποιούνται τα οφέλη τους. Ο συνδυασμός υψηλότερης κατανάλωσης καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει σημαντικά το δείκτη θνητότητας από κάθε αιτία κατά 63%, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής. Όσοι έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινου τσαγιού και 2 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ φάνηκαν να «ξεκλειδώνουν» το όφελος.

Η αναφορά τονίζει ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, με το υψηλότερο μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο να φαίνεται πως σχετίζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ και μικρότερο κίνδυνο θανάτου, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη θεωρία της συνετής κατανάλωσης καφέ και τσαγιού. 

Αν έχετε τσάι ξεχασμένο στο ντουλάπι, μάλλον ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσετε.