Η πολλή δουλειά τρώει… τη σιλουέτα

ergasia-diatrofi-Junk
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Είτε εργάζεστε στο σπίτι λόγω πανδημίας, είτε στο γραφείο, η πολλή δουλειά έχει επιπτώσεις στο βάρος, επιστημονικά αποδεδειγμένα.

Είτε η δουλειά σας είναι επιβαρυμένη το τελευταίο διάστημα, είτε ζείτε γενικότερα σε μια τέτοια εργασιακή κατάσταση, το πιθανότερο είναι η σιλουέτα σας να επηρεαστεί αργά ή γρήγορα κι αυτό το επιβεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου Λάβαλ του Καναδά.

Στο πλαίσιο μελέτης, βρέθηκε ότι οι γυναίκες, αμέσως μετά από δουλειά που απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια, κατανάλωναν μέχρι και 250 θερμίδες περισσότερες σε σχέση όσες είχαν πιο χαλαρό ρυθμό εργασίας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η πνευματική δραστηριότητα, όχι μόνο αυξάνει το στρες -που όπως ξέρουμε «ανοίγει» την όρεξη, αλλά παράλληλα προκαλεί και μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη δίνει καύσιμο στον εγκέφαλο, γι' αυτό όταν τελειώνετε την πολλή δουλειά, το σώμα αντιδρά αναζητώντας φαγητό για να αποκαταστήσει την ισορροπία.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες, αλλά και τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η συστηματική άσκηση. Αν δεν έχετε χρόνο για ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, μπορείτε να κάνετε εναλλακτικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα να σηκωθείτε από το γραφείο και να περπατήσετε για 5 λεπτά κάθε μία ώρα, να ανεβοκατεβαίνετε σκαλιά κ.ο.κ.