8 από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά και βότανα

8-apo-ta-pio-ugieina-mpaxarika-kai-botana-apo-ta-pio-ugieina-mpaxarika-kai-botana

ΤΡΙΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τελευταίες επιστημονικές έρευνες, επιβεβαιώνουν τους αρχαίους πολιτισμούς που για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά και τα βότανα για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα, αν και τα χρησιμοποιούμε συνήθως για τη γεύση που δίνουν στο φαγητό και το άρωμά τους, έχουν και άλλες ιδιότητες. Έχουν θρεπτική αξία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, βοηθούν στη μείωση κατανάλωσης άλλων ενισχυτικών γεύσης και λιγότερο θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το αλάτι.

Τελευταίες επιστημονικές έρευνες, επιβεβαιώνουν τους αρχαίους πολιτισμούς που για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά και τα βότανα για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Μάλιστα, στην ινδική κουζίνα, όπου χρησιμοποιούνται τα μπαχαρικά σε μεγάλες ποσότητες, οι ντόπιοι σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως είναι ο καρκίνος και τα προβλήματα καρδιάς. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί, πως Ινδοί που ακολουθούν ένα πιο δυτικό τρόπο διατροφής, έχουν ανεβασμένα ποσοστά ασθενειών, κυρίως λόγω της έλλειψης των μπαχαρικών αλλά και των πιο κρεατοφαγικών και λιπαρών συνηθειών.

Πιπεριές τσίλι για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Οι καυτερές πιπεριές τσίλι ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2312708 ) δίνουν στο φαγητό πικάντικη γεύση και στο μεταβολισμό μια καλή ώθηση. Η καψαϊκίνη, που ευθύνεται για τη «φλόγα» των πιπεριών, έχει την ικανότητα να αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού και τη αναμενόμενη καύση περισσότερων θερμίδων αλλά και να ενεργοποιήσει στον εγκέφαλο διεργασίες που τον κάνουν να νιώθει λιγότερη πείνα. Αν ωστόσο δεν αντέχετε τα καυτερά, πέρα από το τσίλι και το πιπέρι καγιέν, μπαχαρικά όπως η πάπρικα, με πιο ήπια γεύση, έχουν και αυτά τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Επιπλέον, η κατανάλωση της καψαϊκίνης, ρίχνει τα επίπεδα εμφάνισης έλκους στομάχου και προστατεύει την καρδιά κρατώντας την κακή χοληστερίνη σε ακίνδυνα επίπεδα.

Τζίντζερ για τα ανήσυχα στομάχια

Το θαυματουργό τζίντζερ ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2295296 ) μπορεί να ανακουφίσει ένα πονεμένο στομάχι και όχι μόνο. Εκχυλίσματα τζίντζερ μειώνουν την εμφάνιση ναυτίας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που έπεται ενός χειρουργείου ή χημειοθεραπείας, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικό στην περίπτωση της ναυτίας από το αυτοκίνητο ή το καράβι. Επιπλέον, το τζίντζερ, περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά, που μάχονται τον καρκίνο αλλά και δρουν αναλγητικά στους πόνους της οστεοαρθρίτιδας και σε λοιπούς μυϊκούς πόνους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, άτομα που υποβάλλονταν σε ασκήσεις διατάσεων, και έπαιρναν κάψουλες από τζίντζερ για 11 μέρες, εμφάνισαν 25% λιγότερους μυϊκούς πόνους από όσους λάμβαναν κάψουλες πλασέμπο.

Κανέλα για τη μείωση του σακχάρου

Η αρωματική κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη κανέλας στα τρόφιμα (έως ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα), μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους, μειώνοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου.

Κουρκούμη κατά των φλεγμονών

Η κουρκούμη ή κουρκουμάς είναι μια κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού ενός φυτού που το συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ, το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο, κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Η κουρκούμη μπορεί καταστείλει τη φλεγμονή και να αναστείλει τους όγκους. Στην Ινδία χρησιμοποιείται και για την επούλωση των πληγών και επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή ροφήματος που ανακουφίζει από το κρυολόγημα και αναπνευστικά προβλήματα. Η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει πολλά από τα οφέλη της, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με την κουρκουμίνη, μια ένωση στην κουρκούμη, που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί πως ανακουφίζει τον πόνο της αρθρίτιδας, καθώς και οδοντιατρικές διαδικασίες. Επίσης μελετώνται τα οφέλη της στη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου, ιδίως του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και των ενζύμων που ενεργοποιούν τις καρκινογόνες ουσίες.

Κρόκος (σαφράν) για καλή διάθεση

Ο κρόκος ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2206331 ) γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράν, είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας.

Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια στην παραδοσιακή περσική ιατρική για το σκοπό αυτό, συνήθως εμπλουτίζοντας το τσάι ή χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα του ρυζιού. Έρευνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου του Ιράν, διαπίστωσε ότι ο κρόκος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και την κατάθλιψη. Σε μια μελέτη, το 75% των γυναικών με PMS που λάμβαναν καθημερινά κάψουλες σαφράν, ανέφεραν ότι τα συμπτώματα του PMS (όπως εναλλαγές στη διάθεση και κατάθλιψη), μειώθηκαν κατά το ήμισυ τουλάχιστον, σε σύγκριση με μόνο το 8% των γυναικών που δεν λάμβαναν σαφράν.

Μαϊντανός κατά του καρκίνου

Ο ταπεινός μαϊντανός, μπορεί να βοηθήσει κατά της ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Missouri, διαπίστωσαν ότι το βότανο αυτό μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα: Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, στα ζώα που δόθηκε απιγενίνη ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1779546 ), μία ένωση πλούσια στο μαϊντανό (και στο σέλερι), αυξήθηκε η αντοχή τους στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιούμε λίγο μαϊντανό στα πιάτα μας καθημερινά.

Φασκόμηλο για τον πονόλαιμο

Το φασκόμηλο βοηθά τη μνήμη μας και καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνουμε τσάι φασκόμηλο για να καταπραΰνουμε τις στομαχικές διαταραχές και τον πονόλαιμο, μια θεραπεία που υποστηρίζεται και από μια μελέτη που αποκάλυψε ένα διάλυμα με φασκόμηλο σε περιπτώσεις πονόλαιμου, ανακούφισε αποτελεσματικά από τον πόνο. Μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι το βότανο αυτό, μπορεί να βελτιώσει κάποια συμπτώματα της νόσου του Alzheimer σε πρώιμο στάδιο, εμποδίζοντας ένα ένζυμο-κλειδί να καταστρέψει την ακετυλοχολίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση. Σε μια άλλη μελέτη, φοιτητές που έλαβαν εκχυλίσματα φασκόμηλου σε μορφή κάψουλας, απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στα τεστ μνήμης που τους δόθηκαν και η διάθεσή τους βελτιώθηκε.

Δεντρολίβανο για συγκέντρωση

Αυτό το βότανο μπορεί να μας βοηθήσει να συγκεντρωνόμαστε, αλλά και να καταπολεμήσει τα τροφιμογενή βακτήρια. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το άρωμα του δεντρολίβανου βελτιώνει τη μνήμη και την εγρήγορση που δείχνουμε. Το βότανο αυτό συχνά χρησιμοποιείται σε μαρινάδες για κρέατα και πουλερικά και θεωρείται οι αντιοξειδωτικές του ενώσεις καταπολεμούν τα βακτήρια και προλαμβάνουν την αλλοίωση του κρέατος. Επίσης, μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας το 2010, έδειξε ότι η προσθήκη εκχυλισμάτων δενδρολίβανου στο βόειο κρέας, βοήθησε στην πρόληψη του σχηματισμού ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), καρκινογόνων ενώσεων που παράγονται όταν τα κρέατα ψήνονται στη σχάρα ή τηγανίζονται.