Αρωματικά κεριά: τα οφέλη σύμφωνα με την επιστήμη

kalou-kakou-anapste-ki-ena-keraki
ΤΡΙΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Θα μείνετε έκπληκτοι από τα οφέλη που χαρίζουν στην ψυχοσωματική σας γαλήνη τα αρωματικά κεριά -το επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Η αρωματοθεραπεία είναι μια πανάρχαια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής, η οποία βοηθά τον οργανισμό να ανακτά την χαμένη του ενέργεια και να διαχειριστεί τον σωματικό ή ψυχικό πόνο. Τα αρωματικά κεριά που παρασκευάζονται από αιθέρια έλαια έχουν και αυτά αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες, όπου εκτός από την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργούν, έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν τον εγκέφαλο, το δέρμα, το σώμα και όλες τις αισθήσεις, να απαλλαγούν από το έντονο στρες. Και, στον σημερινό κόσμο, τι πιο πολύτιμο μπορεί να υπάρξει ώστε να διαχειριστείτε τον πανικό που σπέρνει η πανδημία του κορωνοϊού, από το να ανάψετε ένα αρωματικό κερί; 

Σύμφωνα με τα ερευνητικά εργαστήρια της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, ορισμένες ευωδιές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις φυσιολογικές αποκρίσεις με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο διαλογισμός. Και αυτό συμβαίνει επειδή το άρωμα ενός αιθέριου ελαίου έχει πολύπλοκη σχέση με τον εγκέφαλο, καταφέρνοντας να ταξιδέψει μέχρι και τις τελευταίες απολήξεις του νευρικού συστήματος. Έτσι, όταν εισπνέετε ένα αρωματικό κερί, ενεργοποιούνται -σχεδόν άμεσα- όλοι αυτοί οι εσωτερικοί μηχανισμοί του σώματος, ενισχύοντας τη διάθεση αλλά και την υγεία γενικότερα.

Ο Dr. Ying Zhang, καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας του  πανεπιστημίου Johns Hopkins, λέει: «Η λεβάντα, η κανέλα, η βανίλια, το γεράνι, το σανταλόξυλο, ο ευκάλυπτος και η μέντα, είναι τα αιθέρια έλαια που όταν διαχέονται στο περιβάλλον του σπιτιού ή του μπάνιου σας, έχουν την ικανότητα να ανακουφίζουν από το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ συνεισφέρουν θεραπευτικά σε πονοκεφάλους, αϋπνία, συμφόρηση της μύτης, κρυολογήματα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες και προστασία από ιώσεις». 

Γενικά μιλώντας, ένα αρωματικό κερί αποτελείται από τρία απλά συστατικά: φιτίλι, κερί και αιθέριο έλαιο. Όμως το ιδανικό αρωματοθεραπευτικό κερί πρέπει να έχει φιτίλι που είναι κατασκευασμένο είτε από βαμβάκι είτε από κάνναβη -χωρίς ίχνος τοξικών στοιχείων όπως ψευδάργυρο και μόλυβδο, επειδή αυτά τα στοιχεία μπορούν να εξαπλωθούν στον αέρα και να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Το σώμα του κεριού πρέπει να είναι κατασκευασμένο από κερί σόγιας, μέλισσας, candelilla ή ελαιοκράμβης –χωρίς την παρουσία παραφίνης, επειδή αυτός ο τύπος κεριού περιέχει τοξικές χημικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη και βενζόλιο.
Τέλος, ένα ιδανικό κερί αρωματοθεραπείας πρέπει να περιέχει φυσικά αιθέρια έλαια αντί για χημικά παράγωγα. Κεριά που φέρουν την ένδειξη «parfum» ή «αρωματικό λάδι» είναι ενδείξεις ότι το κερί είναι πιθανό να κατασκευάζεται με συνθετικά έλαια.

THE BEAUTY TEAM