Η LeAnn Rimes βαρέθηκε να κρύβει την ψωρίασή της

i-leann-rimes-barethike-na-krubei-tin-psoriasi-tis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πώς η γνωστή τραγουδίστρια 36 χρόνια τώρα βιώνει την χειρότερη δερματική νόσο, και ποιο είναι το γενναίο μήνυμα αισιοδοξίας που δίνει.

Η LeAnn Rimes είναι μια δημοφιλής και πολυβραβευμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της κάντρι. Πίσω όμως από την φαινομενική επιτυχία της, η ίδια βιώνει έναν εσωτερικό πόλεμο με την ψωρίαση, ο οποίος διαρκεί 36 χρόνια τώρα. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην USA Today, η 38χρονη Rimes αφηγήθηκε την ιστορία της, εξηγώντας γιατί πλέον δεν την νοιάζει να δείχνει το δέρμα της γυμνό σε κοινή θέα.

«Ήμουν μόλις δύο ετών όταν διαγνώστηκα με ψωρίαση. Στα έξι μου, το 80% του σώματός μου είχε καλυφθεί από οδυνηρές κόκκινες κηλίδες -παντού, εκτός από τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό μου. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τις παθήσεις του δέρματος, και κανείς δεν μιλούσε για αυτό. Και σίγουρα όχι όταν υπέγραψα το πρώτο μου δισκογραφικό συμβόλαιο, στα 11. Στον κόσμο που ζούσα, το “κουσούρι” μου δεν έπρεπε να ήταν στην πρώτη γραμμή.

Δοκίμασα ό, τι μπορούσα για να το θεραπεύσω: στεροειδείς κρέμες, βαριά φάρμακα -προσπάθησα ακόμη και να τυλιχτώ σε πίσσα άνθρακα με αλουμινόχαρτο. Και όταν έπρεπε να εμφανιστώ δημόσια, έκανα ό, τι μπορούσα για να το κρύψω. Στη σκηνή συχνά φορούσα πάντα δύο ζευγάρια καλσόν ή τζιν και κάτω από το πουκάμισό μου υπήρχαν πάντα δυο και τρεις στρώσεις αδιαφανών υφασμάτων -ακόμη και όταν έπαιζα σε καλοκαιρινές συναυλίες με 40 βαθμούς θερμοκρασία. Περιττό να αναφέρω ότι η ψυχολογική επιβάρυνση της ψωρίασης είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος κρίνοντας απλώς και μόνο από την κλινική της βαρύτητα.
Τελικά στα 20 μου, βρήκα μια κατάλληλη θεραπεία η οποία φάνηκε να διατηρεί το δέρμα μου σχετικά καθαρό, κάτι που συνεχίστηκε με καλά αποτελέσματα μέχρι πριν μερικούς μήνες. Και τότε ξέσπασε ξανά η κόλαση.

Με την κατάστασή μου να έχει ισορροπήσει επί 17 συνεχόμενα χρόνια, από τον περασμένο Μάρτιο που ο Covid-19 εισέβαλε στη ζωή μας, η ψωρίασή μου έκανε ξανά την εμφάνισή της εξαιτίας του έντονου άγχους, της απομόνωσης, της καραντίνας, του τρόμου.
Δυστυχώς, το άγχος και η ψωρίαση πηγαίνουν χέρι-χέρι. Έχω μιλήσει για την ψωρίαση και στο παρελθόν. Όταν το αποκάλυψα για πρώτη φορά δημόσια, είδα ότι φεύγοντας αυτό το βάρος από μέσα μου, το στρες μειώθηκε και η ασθένειά μου υποχώρησε. Οι παρενέργειες της ψωρίασης, το πλήγμα από τις θεραπείες, το κοινωνικό στίγμα της εξωτερικής εμφάνισης και μια καθημερινότητα με πόνο και δυσφορία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο στρες στον οργανισμό. Και δυστυχώς, το στρες με τη σειρά του είναι από μόνο του ένας παράγοντας ψωρίασης. Και όταν κρύβετε το σώμα σας, υπάρχουν τόσα πολλά αρνητικά που κρύβονται μαζί με την ψωρίασή σας, τα οποία καταστρέφουν τη συναισθηματική, πνευματική και ψυχική σας υγεία. Νιώθεις σαν να συγκρατείς τον εαυτό σου, σαν να έχεις εγκλωβιστεί.

Με την πανδημία να έχει επαναφέρει τα σημάδια στο σώμα μου, είμαι πια σε ένα σημείο της ζωής μου που αισθάνομαι ότι θέλω απλά να ξεφύγω από αυτό το κλουβί. Κουράστηκα να κρύβομαι, και αληθινά βρήκα μεγάλη ψυχική ανακούφιση δημοσιεύοντας αυτές τις φωτογραφίες στο λογαριασμό μου στο Instagram. Αυτό είναι για μένα αυτές οι φωτογραφίες. Αυτό το χρειαζόμουν. Όλο το σώμα μου, το μυαλό μου, το πνεύμα μου το χρειαζόταν απεγνωσμένα. 
Όταν επιτρέπετε τελικά στον εαυτό σας να βγει έξω από την προσωπική φυλακή του, ανοίγει ολόκληρος ο κόσμος μπροστά σας. Υπάρχει ελευθερία ακόμη και αν απλώς βγάλετε μόνο το ένα πόδι σας έξω από την πόρτα».

THE BEAUTY TEAM