Ποιο αλάτι να διαλέξω;

alati-eidi
ΤΡΙΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Με τόσα αλάτια που κυκλοφορούν στην αγορά, λογικό να έχετε μπερδευτεί. Ανάμεσα στα βασικά, όμως, ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το αλάτι κοσέρ στην Ελλάδα το ονομάζουμε χοντρό ακατέργαστο αλάτι και είναι χωρίς βελτιωτικά ροής, χημικά και προσθήκη ιωδίου, ενώ το θαλασσινό είναι φυσικοί κρύσταλλοι που συλλέγονται από τις αλυκές έπειτα από φυσική ή τεχνητή εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Στην Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση και διακρίνεται σε φυσικό αλάτι και ανθό άλατος. Το συμβατικό αλάτι είναι αυτό που λέμε επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο υπόκειται σε επεξεργασία για αφαίρεση προσμίξεων με χρήση χημικών ουσιών. Υποκατηγορία αυτού αποτελεί και το ιωδιούχο αλάτι, το οποίο έχει προσθήκη ιωδίου.

Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά δεν περιέχει ιώδιο, ενώ το ορυκτό αλάτι περιέχει άλατα μαγνησίου, αργίλου και ασβεστίου και δεν υπόκειται σε καμία κατεργασία μετά τη συλλογή του.

Όλα τα αλάτια περιέχουν την ίδια ποσότητα νατρίου, του οποίου η κατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, όπως είναι γνωστό. Παρ' όλ' αυτά, λόγω του ότι τα τεμάχια του θαλασσινού και του κοσέρ αλατιού είναι μεγαλύτερα, περιέχουν μικρότερο όγκο σε νάτριο κι έτσι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοσέρ περιέχει 1.920mg, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα κανονικού αλατιού περιέχει 2.360mg.

Επίσης, το θαλασσινό και το κοσέρ αλάτι έχουν πιο έντονη γεύση, που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο. Το θαλασσινό, όμως, ενδέχεται να περιέχει βαρέα μέταλλα λόγω της μόλυνσης των θαλασσών, αν και ανιχνεύονται σε μικροποσότητες.

Έχει όμως και το συνηθισμένο αλάτι τα καλά του, αφού είναι ενισχυμένο με ιώδιο, το οποίο αποτρέπει τις διαταραχές του θυρεοειδούς, αν και πρέπει να πούμε ότι η χρήση χημικών κατά την επεξεργασία του, του αφαιρεί και τα φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο.

Όποιο αλάτι κι αν επιλέξετε, μην ξεχνάτε να είστε φειδωλοί. Με πολύ μικρές ποσότητες φτάνετε τα 2.300mg νατρίου (λιγότερο από 6 γραμμ. αλάτι) που χρειάζεστε καθημερινά. Φροντίστε να προσθέτετε λίγο στο τέλος και να επιλέγετε το πιο φυσικό, χωρίς επεξεργασία.