Το τέλειο γλυκό για τις δύσκολες ώρες από τον ειδικό

gluko-sokolata-ksiroi-karpoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Με τις λίγες πλέον απολαύσεις που μας έχουν απομείνει λόγω καραντίνας, η όρεξη για γλυκό κάποιες φορές μοιάζει ακατανίκητη. Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, όμως, Γιώργος Μίλεσης, ικανοποιεί τις λιγούρες μας πιο υγιεινά, με το τέλειο και πανεύκολο γλυκό.

Μήπως το παρακάνατε τελευταία με την ζάχαρη και τα γλυκά; Μήπως πρέπει να βρείτε μια εναλλακτική, μια διέξοδο στο μόνιμο… τραγούδι των Σειρήνων; Να βοηθήσω;

Μέχρι να δείτε τι θα κάνετε γι’ αυτό (σ.σ. ζητήστε βοήθεια, μπορείτε να μάθετε να το ελέγχετε), θα σας δώσω μια ιδέα.

Φανταστείτε ένα επιδόρπιο που να συνδυάζει τρία αγαπημένα συστατικά: σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα τρόφιμα, χωρίς να ξεχειλίζει από ζάχαρη και λίπος. Καθένα από τα συστατικά του, έχει να μας προσφέρει κάτι ευεργετικό. Τα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, παρέχοντας γλυκιά γεύση και χρώμα, με φυσικό τρόπο. Οι ξηροί καρποί παρέχουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, όπως και την τραγανή υφή. Η μαύρη σοκολάτα προσθέτει γεύση χωρίς το υψηλό ποσοστό ζάχαρης της αντίστοιχης γάλακτος, παρέχοντας φλαβονοειδή που μειώνουν την πίεση του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μη σας τρομάζει η ενέργεια που δίνει, καθώς αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη ή με στέβια, θα σας δώσει περίπου 105 θερμίδες λιγότερες (δηλαδή 141 θερμίδες/κομμάτι). Η τελευταία παραλλαγή προτείνεται ανεπιφύλακτα σε διαβητικούς ή γυναίκες με ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Και όλα αυτά μόνο με 0,52 ευρώ ανά μερίδα!

Καλή σας απόλαυση!

Μαύρη σοκολάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς

Υλικά (για 7 μερίδες)

  • 200 gr καλής ποιότητας κουβερτούρα για γλυκά,  με υψηλή σε περιεκτικότητα κακάο
  • 70 gr αποξηραμένα φρούτα επιλογής σας, κομμένα σε μικρά κομμάτια (π.χ. cranberries, σύκο, μάνγκο κ.α.)
  • 70 gr φιστίκι Αιγίνης (ή καρύδι ή αμύγδαλο), σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση
Σπάστε τη σε μικρά κομματάκια για να λιώσουν εύκολα κι ομοιόμορφα στο μπεν μαρί.

Πάρτε ένα μεταλλικό σκεύος (σ.σ. μπολ) και τοποθετήστε το μέσα σε κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά (σ.σ. περίπου 50οC, πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο κουζίνας για να μην την κάψετε).

Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλια, μόλις αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και αποσύρετε από τη φωτιά όταν η θερμοκρασία της φτάσει τους 48-50 οC. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγη ώρα ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσθέστε 1,5 με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένη σοκολάτα σε κάθε κοιλότητα της φόρμας για cupcakes/muffins.

Ραντίστε με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, πιέζοντας τα λίγο να βυθιστούν μέσα τη σοκολάτα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει για 20 λεπτά και μετά βάλτε το στο ψυγείο για άλλη 1 ώρα.

Αφαιρέστε τα σοκολατάκια από τη φόρμα τους και φυλάξτε σε αεροστεγή zip top σακουλάκια στο ψυγείο.

Διατροφική αξία (ανά κομμάτι)

  • Ενέργεια: 246 kcal
  • Πρωτεΐνη: 3,56 g
  • Υδατάνθρακες: 26,2 g
  • Λίπος: 14,47 g
  • Φυλλικό οξύ: 6,44 mcg
  • Μαγνήσιο: 61 mg
  • Κάλιο: 158 mg

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge