Γιατί η καραντίνα επιδεινώνει την πιτυρίδα;

giati-i-karantina-epideinonei-tin-piturida-karantina-epideinonei-tin-piturida
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πώς το στρες προάγει την λειτουργία ενός ζυμομύκητα που πολλαπλασιάζει τις λευκές φολίδες, και ποιες είναι οι απλές σπιτικές λύσεις για την εξαφάνισή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένας μύκητας που ονομάζεται malassezia, ο οποίος αναπτύσσεται στο δέρμα του προσώπου αλλά κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Και παρόλο που είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όταν αναπτύσσεται υπερβολικά, προκαλεί πιτυρίδα. «Μια σημαντική αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι υπερβολικά αγχωμένος. Αυτή η σχέση μεταξύ μυαλού και ανοσοποιητικού συστήματος ονομάζεται ψυχονευροανοσολογία», τονίζει ο Mark Birch, ένας από τους πιο διακεκριμένους τριχολόγους παγκοσμίως, με έδρα το Λονδίνο, και συνεχίζει: «Το άγχος της καραντίνας μπορεί να ανατρέψει την ευαίσθητη ισορροπία της ψυχονευροανοσολογίας μέσω της αύξησης της κορτιζόλης που παράγεται στο σώμα σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρότερης ποσότητας ανοσοκυττάρων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την προστασία από επιβλαβή βακτήρια. Όταν πέφτει η άμυνά σας, ζυμομύκητες όπως ο malassezia (ο οποίος συνήθως ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα) μπορεί να αναπτυχθούν υπερβολικά, προκαλώντας την εμφάνιση πιτυρίδας, με πιο εμφανή συμπτώματα την μόνιμη φαγούρα και ορατές φολίδες στο τριχωτό της κεφαλής».

Όπως αναφέρει ο ειδικός, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών με δερματικές παθήσεις υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η εξέταση των ψυχολογικών προβλημάτων που τυχόν υποβόσκουν για τη θεραπεία της δερματικής τους πάθησης. «Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε μεθόδους μείωσης του άγχους ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης πιτυρίδας», συμβουλεύει ο Birch, δίνοντας παράλληλα τις σπιτικές λύσεις, πριν πρόβλημα των νιφάδων γίνει έντονο, και οδηγηθείτε αναγκαστικά σε κάποιον δερματολόγο για εξειδικευμένη θεραπεία.

- Δοκιμάστε να λούζεστε επί δυο εβδομάδες με ένα σαμπουάν που παρέχει ολιστική κούρα τόσο στην ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής, όσο και στην λιπαρότητα ταυτόχρονα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μια φόρμουλα που περιέχει σέλερι, πρόπολη, εκχυλίσματα από δάφνη και εχινάκεια, συνδυαστικά με σαλικυλικό οξύ, βιταμίνη Β3 και προβιταμίνη Β5, όχι μόνο έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση ενάντια στην ξηροδερμία και την πιτυρίδα, αλλά ταυτόχρονα τονώνει την κυτταρική διαδικασία αύξησης της τριχοφυΐας.
- Περιορίστε όσο το δυνατόν την έκθεση σε χημικούς παράγοντες που μπορεί να ξηράνουν το τριχωτό και να προκαλέσουν ερεθισμό.
- Αποφύγετε το ξύσιμο του κεφαλιού καθώς μπορεί να τραυματιστεί το τριχωτό και να γίνει ευάλωτο σε μολύνσεις.
- Πίνετε άφθονο νερό και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β και Ε.
- «Μειώστε το άγχος της καθημερινότητας με άσκηση, περπάτημα και επαφή με τη φύση. Είναι συνήθειες που προάγουν την εσωτερική ισορροπία και επιδρούν άμεσα και θετικά στην υγεία του οργανισμού, της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής σας», τονίζει ο τριχολόγος.

THE BEAUTY TEAM