Το γάλα ρυζιού είναι υγιεινό;

gala-ruziou
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Με τις άπειρες επιλογές σε φυτικά γάλατα που υπάρχουν πλέον στα ράφια του σούπερ μάρκετ, πιθανόν να έχετε μπερδευτεί. Τι πρέπει να προσέξετε;

To γάλα ρυζιού είναι μια πολύ συνηθισμένη πλέον επιλογή φυτικού γάλακτος από vegan, αλλά και από όσους απλώς θέλουν να μειώσουν το αγελαδινό γάλα, να αποφύγουν τη λακτόζη ή επιθυμούν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. 

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα γάλα με μικρή θρεπτική αξία, το οποίο παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλότερη σε υδατάνθρακες. Αν παρουσιάζετε αλλεργίες σε άλλα φυτικά γάλατα από καρπούς μπορείτε να το προτιμήσετε, αλλά λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε αρσενικό (όπως συμβαίνει και με το ρύζι), καλύτερα να το αποφύγετε. 

Γενικότερα, στο φυτικό σας γάλα προσέξτε ιδιαιτέρως τα πρόσθετα σάκχαρα, προτιμώντας τα γάλατα που δεν τα περιέχουν, το νάτριο που πρέπει να είναι λιγότερο από 100mg ανά μερίδα και την περιεκτικότητα σε καραγενάνη, ένα φύκι που χρησιμοποιείται ως παχυντικό και γαλακτοματοποιητής και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό.