Ώρα για κουνουπίδι

kounoupidi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Είναι στην εποχή του, αποτελεί μέλος της ίδιας οικογενείας με το λάχανο και το μπρόκολο και ταυτόχρονα είναι ισχυρός σύμμαχος της υγείας μας. Αν έχετε καιρό να βάλετε κουνουπίδι στο πιάτο σας, αναθεωρήστε! Κι αν σας ενοχλεί η οσμή του, υπάρχει κόλπο!

Το κουνουπίδι είναι ένα θαυματουργό λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών μαζί με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα γογγύλια, τα σέσκουλα, τα οποία φημίζονται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Είναι πλούσιο σε νερό, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνη C και Α και τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένα από τα λαχανικά με τις περισσότερες βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που καταπολεμούν τις φθορές του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Οι διαλυτές φυτικές του ίνες συμβάλλουν στη μείωση της κακής LDL-χοληστερόλης, ενώ οι βιταμίνες του σε συνδυασμό με τις λιγοστές θερμίδες του το καθιστούν ιδανικό για τη δίαιτα και γενικότερα για μια ισορροπημένη διατροφή –αρκεί να αποφύγετε το τηγάνισμά του, αν δεν θέλετε να αυξήσετε τις θερμίδες του και να μειώσετε τη διατροφική του αξία.

Καλά νέα φέρνει και για τις εγκυμονούσες, καθώς το φυλλικό του οξύ τις βοηθάει στην εγκυμοσύνη και την υγεία του εμβρύου, αλλά προστατεύει και από τα καρδιακά νοσήματα. Μια άλλη βασική του ουσία είναι η γλυκοσιδάση του, η οποία διασπώμενη στον οργανισμό παράγει τις ισοθειοκυανάτες που έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και το διινδολυμεθάνιο που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα.

Παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες, έχει κι ένα μειονέκτημα: τη μυρωδιά του στο μαγείρεμα! Για να την αποφύγετε, βάλτε στο νερό που βράζετε το κουνουπίδι, μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι.