Έτσι κάνετε τα πράγματα χειρότερα για την επιδερμίδα σας στο lockdown

etsi-kanete-ta-pragmata-xeirotera-gia-tin-epidermida-sas-sto-lockdown
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

3 λάθος κινήσεις που πολλαπλασιάζουν το στρες που ήδη δέχεται το δέρμα σας.

Το ακούτε συνέχεια και, πιθανώς, το βιώνετε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο: Ο χειρότερος εχθρός του δέρματος είναι το άγχος, το οποίο κυριολεκτικά εξαντλεί -και εντέλει «σκοτώνει»- τα κύτταρα του δέρματος. Σε άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Dermatοlogy Times, η Dr. Gina Caputo, ψυχοδερματολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική του Νιούαρκ, γράφει: «Τα υψηλά φορτία εσωτερικής πίεσης που δέχεται ο εγκέφαλος σε καταστάσεις στρες, πανικού, θυμού ή μόνιμης θλίψης καταλήγουν σε ημικρανίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, πιθανώς και  σε παχυσαρκία, ωστόσο τα ορατά δερματικά προβλήματα βρίσκονται πολύ ψηλότερα στη λίστα», αναφέροντας τις τρεις χειρότερες συνήθειες που αυξάνουν δραματικά την υγεία και τη νεανικότητα της όψης σας όταν βρίσκεστε υπό καθεστώς διαρκούς στρες.

Σπάτε με τα χέρια σας τα σπυράκια: Μοιάζει πολύ προκλητικό να θέλετε να πιέσετε ένα τεράστιο μπιμπίκι που εμφανίστηκε από το πουθενά μέσα σε ένα βράδυ, αλλά μην το κάνετε -ποτέ. «Το σπάσιμο ενός σπυριού με τα δάχτυλα μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημα με τρεις διαφορετικούς τρόπους: πρώτον, σπρώχνετε το πύον βαθύτερα στο δέρμα στερεοποιώντας τη λοίμωξη, δεύτερον προκαλείτε φλεγμονή στα τριχοειδή αγγεία, και τρίτον, ανοίγετε διάπλατα την πόρτα για είσοδο περισσότερων βακτηρίων μέσω της ανοιχτής οπής που έχετε αφήσει στο πρόσωπό σας», λέει η Dr. Caputo, και δίνει την σωστή λύση: «Με το που θα αντιληφθείτε ένα σπυρί στο πρόσωπο, προλάβετε την ανάπτυξή του με ένα ειδικό επίθεμα, το οποίο έχει την ιδιότητα να κλειδώνει και να απορροφά τις εκκρίσεις από το σπυράκι, δημιουργώντας ένα θεραπευτικό περιβάλλον με το ιδανικό pH, την ιδανική θερμοκρασία και τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας για την ταχύτερη υποχώρησή του. Επίσης, μειώνεται ο πόνος που προκαλεί το σπυράκι, αφού οι απολήξεις των νεύρων προστατεύονται μέσα στο περιβάλλον που δημιουργεί το επίθεμα».

Προσπαθείτε να «αποξηράνετε» την ακμή σας: Ενώ μπορεί να φαίνεται λογική η απουσία ενυδάτωσης ή η χρήση οινοπνεύματος ως μέσο κατευνασμού της ακμής, εντούτοις, μια τέτοια συνήθεια καταλήγει σε μεγαλύτερες εξάρσεις, αφού δεν θα υπάρχει κανένας φραγμός που θα προστατεύσει την επιδερμίδα σας από τα πολλαπλασιαζόμενα βακτήρια που προκαλούν ακμή. «Φροντίστε το φυσικό φράγμα υγρασίας ισχυρό, με τη βοήθεια μιας μάσκας προσώπου για την καταπολέμηση της ακμής, την οποία θα πρέπει να εφαρμόζετε μια έως δυο φορές την εβδομάδα», συμβουλεύει η Dr. Caputo. «Ιδανικά συστατικά της μάσκας θεωρούνται η αλόη βέρα, το λεμόνι, η πράσινη άργιλος, το γιαούρτι, το έλαιο τεϊόδεντρου, και το ασπράδι αυγού».  

Ξύνετε ή τρίβετε διαρκώς το ευαίσθητο πρόσωπό σας: «Όση λιγότερο επαφή έχουν τα χέρια σας με την επιδερμίδα σας εν καιρώ πανδημίας του Covid-19, τόσο το καλύτερο. Το πρόσωπό σας μπορείτε να το ακουμπάτε μόνο, όταν το πλένετε ή όταν απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα, και πάντα με καθαρά, απολυμασμένα χέρια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το άγγιγμα, το ξύσιμο ή τρίψιμο είναι απαγορευτικό, καθώς κινδυνεύετε πολλές φορές περισσότερο από μολύνσεις ή εξάρσεις ακμής», τονίζει η Dr. Caputo, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθείτε και στην απολέπιση του προσώπου σας, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με τα scrubs και τα peels. Η ήπια απολέπιση μια ή δύο φορές την εβδομάδα με χημικά απολεπιστικά είναι η πιο ενδεδειγμένη κίνηση για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, καθώς αυτά τα προϊόντα scrub τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο σκληρά από τα συστατικά που περιέχουν οι φόρμουλες με φυσικούς κόκκους για τρίψιμο της επιδερμίδας». 

THE BEAUTY TEAM