Τα φρούτα του χειμώνα στο μικροσκόπιο των ειδικών

frouta-xeimonas-portokali-rodi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κατερίνα Καρακικέ, από το diatrofi.gr μας κερνάει χειμερινά φρούτα και μας εξηγεί το καλό που μας κάνουν αυτή την εποχή.

Τα φρούτα, αποτελούν ένα δυνατό σύμμαχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να τονώσουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας είναι η κατανάλωση φρούτων κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η ευεργετική τους δράση οφείλεται πρωτίστως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά και στην πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς τους χειμερινούς μήνες, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού καταναλώνει μικρότερες ποσότητες νερού, εξαιτίας  της  χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας.

Πορτοκάλι
Είναι ένα φρούτο με ευχάριστη γλυκόξινη γεύση και έντονο άρωμα ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο. Συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αναιμία και οι διαταραχές του νευρικού σωλήνα. Επιπλέον, η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τέλος, αν η κατανάλωσή του συνδυαστεί με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενισχύεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Μήλο
Η γνωστή λαϊκή παροιμία λέει: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!». Όχι άδικα, μιας και το μήλο περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά ιδιαίτερα ισχυρά, βιταμίνες C, Α και φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο σε μικρότερες ποσότητες. Όταν καταναλωθεί με τη φλούδα, παρέχει στον οργανισμό επιπλέον φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, η πηκτίνη που περιέχει ενισχύει τον κορεσμό.

Ακτινίδιο
Περιέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι και καταναλώνοντας μόνο ένα μέτριο τεμάχιο την ημέρα, μπορεί κανείς να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του στη βιταμίνη. Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει στην πρόληψη και θεραπεία της δυσκοιλιότητας ειδικότερα αν καταναλωθεί μαζί με το πρωινό. Αποτελεί εξαιρετική πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και προστατεύει από εποχικές ασθένειες. Περιέχει αρκετά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στη μπανάνα. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως το ακτινίδιο, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και θνησιμότητας. Επιπλέον, η κατανάλωση ακτινιδίου θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει την έναρξη του ύπνου, καθώς και τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητά του σε ενήλικες με διαταραχές ύπνου. Από την άλλη πλευρά, οι πάσχοντες από έλκος και γαστρίτιδα καλό είναι να το αποφεύγουν.

Μανταρίνι
Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών αλλά περιέχει λιγότερη βιταμίνη C. Αποτελεί όμως έναν άξιο αντικαταστάτη του πορτοκαλιού για άτομα με ευαισθησία στο στομάχι, εφόσον  είναι λιγότερο όξινο. Εκτός από την  βιταμίνη C περιέχει  και καροτινοειδή και είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αγχολυτικές ιδιότητές του. Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως ναριγενίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α και καροτένιο και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Η βιταμίνη Α βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και ενισχύει τη νυχτερινή όραση. Χαρίζει προστασία στο δέρμα, καταπολεμώντας έτσι τη γήρανση του και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.

Μπανάνα
Φρούτο πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορούμε να τις βρούμε όλες τις εποχές αλλά τον χειμώνα η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά είναι υψηλότερη,

Ρόδι
Φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, των οποίων η δράση είναι 2-3 φορές υψηλότερη από αυτές του κόκκινου κρασιού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A, E, κάλιο, σίδηρο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ρόδι επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL. Eπιπλέον, συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του προστάτη αδένα αλλά και με την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, να τον κάνετε χυμό ή να το προσθέσουμε στις σαλάτες.

Κατερίνα Καρακικέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr