Τα πλυντήρια πιάτων έγιναν έξυπνα και κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη!

plaisio-eksupno-pluntirio
ΤΡΙΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τα έξυπνα πλυντήρια πιάτων είναι πλέον γεγονός και αρκετά διαδεδομένα, με πολλαπλά οφέλη για τους χρήστες τους.

Σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα πλυντήριο πιάτων; Τότε γιατί να μην προτιμήσεις ένα που είναι έξυπνο; Τα έξυπνα πλυντήρια πιάτων είναι πλέον γεγονός και αρκετά διαδεδομένα, με πολλαπλά οφέλη για τους χρήστες τους, καθώς όχι μόνο εξυπηρετούν τον σκοπό τους όπως έκαναν μέχρι σήμερα αλλά πρόσθεσαν smart λειτουργίες για να διευκολύνουν τη διαχείριση και τη συντήρηση.

Το καλύτερο είναι πως όλη αυτή η τεχνολογική εξέλιξη, έρχεται με τον πλέον απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο. Ενσωματώνοντας Wi-Fi ή NFC, τα smart πλυντήρια πιάτων μπορούν να ελέγχονται αλλά και να παρέχουν πολύτιμες συμβουλές και ενημερώσεις μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή του κατασκευαστή για κινητά και tablets. Επιπλέον, μέσω του Wi-Fi αλλά και της εφαρμογής, γίνεται πλέον εφικτή η σύνδεσή του με το υπόλοιπο smart home σου, ώστε να εναρμονιστεί με τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού σου.

Βέβαια, οι δυνατότητες ενός έξυπνου πλυντηρίου δεν είναι πάντοτε αμιγώς τέτοιου τύπου. Για παράδειγμα, ορισμένα μοντέλα ενσωματώνουν αισθητήρες για καλύτερη ανίχνευση του φόρτου και αναλόγως ρυθμίζουν την απόδοσή τους.

Επί της ουσίας όμως, πώς όλα αυτά σε ωφελούν σε καθημερινή βάση;

Ο έξυπνος οικιακός βοηθός σου

Το εντυπωσιακότερο προσόν ενός smart πλυντηρίου πιάτων είναι αναμφίβολα οι έξυπνες δυνατότητες που προσφέρει μέσα από τη σύνδεση με την εφαρμογή του. Δεν είναι εντυπωσιακό μόνο γιατί είναι κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο, αλλά και γιατί «λύνει τα χέρια» σε καθημερινή βάση δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια από μεριάς του χρήστη.

Πολλοί κατασκευαστές ενσωματώνουν αισθητήρες που ενημερώνουν τον χρήστη για την επάρκεια των αναλωσίμων του πλυντηρίου, ώστε όποτε κι αν χρειαστεί να μπει σε λειτουργία, ο χρήστης να μη βρεθεί ποτέ προ (δυσάρεστης) εκπλήξεως. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάει πολύ στην καλύτερη οργάνωση της κουζίνας όσον αφορά τις τακτικές αγορές που απαιτεί ένα σπιτικό για να συντηρηθεί. Από την άλλη, μέρος του σπιτικού είναι και το πλυντήριο πιάτων, το οποίο τακτικά χρειάζεται συντήρηση η οποία γίνεται μέσα από ειδικά προγράμματα πλύσης. Ένα έξυπνο πλυντήριο πιάτων θα κρατάει τον χρήστη ενήμερο σχετικά με το πότε και τι πρέπει να πράξει για να το έχει πάντοτε... χαρούμενο κι εκείνο να ανταποδίδει διατηρώντας τις υψηλές επιδόσεις του.

Κάποια μοντέλα, δε, προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού και ελέγχου μέσω της εφαρμογής. Δηλαδή, θα μπορείς να θέσεις το πλυντήριο σε λειτουργία και να ελέγξεις την πρόοδό του από οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του κατασκευαστή. Έτσι, ακόμη κι αν ξέχασες να το προγραμματίσεις πριν φύγεις για τη δουλειά ή αν δεν είσαι σίγουρος για το αν θα έχει ολοκληρώσει το... καθήκον του προτού επιστρέψεις, η απάντηση θα είναι πάντοτε -κυριολεκτικά- στην παλάμη σου.

Σε ορισμένα μοντέλα προσφέρεται ακόμη περισσότερη ευκολία με τη μορφή δεδομένων χρήσης και περαιτέρω βοήθειας με τα προγράμματα. Συμβουλεύοντας τον χρήστη αναφορικά με προγράμματα πλύσης λύνονται οι όποιες απορίες, παράλληλα βοηθώντας τον να λάβει τα μέγιστα από κάθε πλύση. Παρατηρώντας, για παράδειγμα, το πόσο συχνά χρειάζεται να μπαίνει σε λειτουργία και τι κατανάλωση σε ταμπλέτες και καθαριστικά αυτό συνεπάγεται, θα μπορείς να υπολογίσεις καλύτερα τα έξοδά σου σε βάθος μήνα.

«Έξυπνες» επιδόσεις, καλύτερο αποτέλεσμα

Η εξυπνάδα ενός πλυντηρίου πιάτων δεν περιορίζεται στις ασύρματες δυνατότητές του και μάλιστα, επηρεάζει πιο θεμελιώδη στοιχεία του, όπως οι επιδόσεις στον κάθε κύκλο πλύσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση έξυπνων αισθητήρων που αντιλαμβάνονται το πόσο λερωμένο είναι ένα σερβίτσιο, ας πούμε, και αυτόματα προσαρμόζει την κατανάλωση νερού και ρεύματος για να ξοδέψει όσο χρειάζεται κι από τα δύο. Αν τα υπολείμματα δεν είναι υπερβολικά πολλά, τότε δεν υπάρχει λόγος να αξιοποιήσει όλη του τη δύναμη για να τα καθαρίσει – είναι απλώς περιττό.

Πολλά μοντέρνα μοντέλα έξυπνων πλυντηρίων πιάτων είναι επίσης πολύ ευέλικτα ως προς τη διαρρύθμιση του εσωτερικού τους χώρου. Με λίγα λόγια, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόζει τα ράφια όπως επιθυμεί ώστε να χωρέσει κάθε είδους σκεύη μέσα χωρίς να περιορίζεται από το πλυντήριο, αλλά και δίχως να περιορίζει την μαγειρική του. Κάποια μοντέλα επιτρέπουν και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ανά ράφι, μαζί με τα παραπάνω, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στο τι και πώς μπορεί να μπει στο πλυντήριο – τα σκεύη μαγειρικής, που σίγουρα θα έχουν δυσκολότερα υπολείμματα, μπορούν να πλυθούν σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από ένα πιάτο.

Είναι όμορφο να ξεδιπλώνει κανείς τη δημιουργικότητά του στη μαγειρική αξιοποιώντας κάθε λογής σκεύος, με τη σκέψη του τι έπεται μετά το τέλος του φαγητού να μην τον απασχολεί στο ελάχιστο.

Τα οφέλη ενός τόσο ευέλικτου συστήματος είναι προφανή: άριστη καθαριότητα με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση συνεπάγεται χαμηλότερο αποτύπωμα στον λογαριασμό ρεύματος και οικονομία σε χρήματα.

Φτιάξε το δικό σου έξυπνο σπίτι!

Το έξυπνο πλυντήριο πιάτων σου ίσως είναι η αρχή για το έξυπνο σπίτι σου ή και η συνέχειά του. Άπαξ κι έρθεις σε επαφή με μια smart λευκή συσκευή, είναι δύσκολο να γυρίσεις στις συμβατικές – πώς αντικαθιστάς ένα έξυπνο ψυγείο που ανά πάσα στιγμή σου δείχνει το εσωτερικό του, ακόμη κι αν βρίσκεσαι ήδη στο σούπερ μάρκετ; Αν έχεις οργανώσει ένα τραπέζι και πρέπει όλα να είναι στην εντέλεια, μπορείς να δώσεις την εντολή για ψήσιμο ενόσω βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, ώστε να μη χάσεις λεπτό και οι καλεσμένοι σου να απολαύσουν ζεστό και λαχταριστό το φαγητό σου. Και γνωρίζοντας ότι το έξυπνο πλυντήριο πιάτων σου θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ανταπεξέλθει, οτιδήποτε κι αν το περιμένει, είναι μια ανακούφιση καθώς θα εστιάσεις στη διασκέδαση με τους φίλους.

Οι smart λειτουργίες διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο, ενώ είναι βέβαιο πως αν το σπίτι σου ήδη... φιλοξενεί smart συσκευές κάποιου κατασκευαστή, η πιθανή συνέργεια μεταξύ όλων τους θα είναι ευκολότερη αν προτιμήσεις ένα smart πλυντήριο πιάτων ίδιας μάρκας. Οπότε επιλέγοντας το έξυπνο πλυντήριο πιάτων σου καλό θα ήταν να έχεις κατά νου το πώς μπορεί να συνδυαστεί με όσα έχεις ή σκοπεύεις να αποκτήσεις.

Έτσι, παραδοσιακές και αναπόσπαστες από τη ζωή μας συσκευές, μετατρέπονται σε κάτι περισσότερο που μπορεί να μην είχαμε υπολογισμένο, όμως αποδεικνύεται σημαντικό για την καθημερινότητα και την οργάνωση που ο καθένας θα ήθελε να έχει. Πριν μια δεκαετία, η σκέψη του να ελέγχεις την κουζίνα σου μέσω κινητού φάνταζε όνειρο – πλέον, είναι μια πραγματικότητα με τεράστια οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.