Μήπως η επιδερμίδα σας δεν θέλει περισσότερα καλλυντικά, αλλά λιγότερο στρες;

mipos-i-epidermida-sas-den-thelei-perissotera-kalluntika-alla-ligotero-stres-epidermida-sas-den-thelei-perissotera-kalluntika-alla-ligotero-stres
ΤΡΙΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η νέα φιλοσοφία που θα επαναφέρει το σφρίγος και την ομορφιά της επιδερμίδας σας στην ...προ κορωνοϊού εποχή.

«Έχω χάσει δέκα χρόνια ζωντάνιας μέσα σε μερικούς μήνες», γράφουν οι περισσότεροι χρήστες των social media από τη στιγμή που υποχρεώθηκαν να ζουν με τον όλεθρο που σπέρνει ο Covid-19, με ακόμη περισσότερες γυναίκες να καθρεφτίζουν σε κάθε ανάρτησή τους στο Instagram όλο το άγχος, το φόβο και τη θλίψη που δημιουργούν στην εικόνα τους και στην υγεία της επιδερμίδας τους οι συνέπειες της πανδημίας.
 
«Κοιτάζω τον καθρέφτη και δεν με αναγνωρίζω», γράφεται συχνά. «Νιώθω το δέρμα μου πιο ζαρωμένο, πιο γερασμένο και γεμάτο ανεξέλεγκτες φλεγμονές», λένε πολλές άλλες. «Έχω γεμίσει ξερά μπαλώματα και ερυθρότητα παντού», προσθέτουν ακόμη περισσότερες χρήστριες του Instagram. 
Και έρχεται μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, να αναφέρει ότι σχεδόν δυο στις τρεις γυναίκες στις ΗΠΑ απέκτησαν έντονα αρνητικά συναισθήματα μέσα σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την υποχρεωτική αποστασιοποίηση από δεκάδες κοινωνικές, επαγγελματικές, φιλικές και -έως και ερωτικές- επαφές.  
«Και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην επιδερμίδα», λέει η Dr. Amy Wechsler, υπεύθυνη της έρευνας και ειδικός στις δερματολογικές παθήσεις που σχετίζονται με ψυχοσωματικές διαταραχές. «Όλο και περισσότερο, οι επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η σχέση μεταξύ του δέρματος και του στρες είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχαμε συνειδητοποιήσει προ κορωνοϊού», λέει η Dr. Wechsler, και εξηγεί: «Όταν βιώνουμε έντονη και ασταμάτητη ψυχική ή συναισθηματική πίεση, όπως κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο ένα πλήθος τοξικών ορμονών, οι οποίοι ονομάζονται “δολοφόνοι του κολλαγόνου”. Μια και μόνο ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι ικανή να αυξήσει δραματικά τη δραστηριότητα στους σμηγματογόνους αδένες, τον πολλαπλασιασμό ρυτίδων και κηλίδων γήρανσης σε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας, ακόμη και σημαντική αλλοίωση του περιγράμματος του σαγονιού και της χαλάρωσης του δέρματος πάνω και κάτω από τα μάτια». 
Και παρ’ όλο που αντιρυτιδικές κρέμες και θαυματουργοί οροί που λειαίνουν ή σβήνουν τις ρυτίδες, εξαφανίζουν την κούραση, και επαναφέρουν τη φρεσκάδα και τη νεανική λάμψη στην επιδερμίδα σας, υπάρχουν σωρό, φαίνεται ότι δεν δουλεύουν ικανοποιητικά αυτή την εποχή; «Προφανώς, επειδή έχετε τόσο στρες στην καθημερινότητά σας, που καθιστά κάθε ρουτίνα αντιγήρανσης -από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την περιποίηση της επιδερμίδας με καλλυντικές φόρμουλες-, σχεδόν μάταιη», τονίζει η Dr. Wechsler.

Λιγότερα καλλυντικά, περισσότερος διαλογισμός: Πρόσφατη μελέτη ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέδειξε ότι δεν υπάρχει κάποιο «θαύμα» που κρύβεται μέσα σε μια δεκάλεπτη ρουτίνα διαλογισμού, αλλά μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που σας βοηθά να βρείτε τον δρόμο όχι μόνο για καλύτερη ψυχική υγεία, αλλά και για διαρκή διατήρηση της νεότητας από μέσα προς τα έξω. Η καθηγήτρια ψυχολογίας Dr. Sara Lazar και επικεφαλής της μελέτης εξηγεί: «Μετά οκτώ βδομάδες καθημερινού διαλογισμού, οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι οι μεταβολές που συμβαίνουν στη δομή του εγκεφάλου, βοήθησαν στην σταδιακή μείωση των στρεσογόνων συναισθημάτων, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη στην όψη του προσώπου, χάρη στη σταδιακή μείωση των συσπάσεων της επιδερμίδας εξαιτίας του μόνιμου στρες».
- Ένας από τους πιο γνωστούς δερματολόγος του Μανχάταν, ο Dr. Dennis Gross συμβουλεύει: «Βασικός σκοπός σας πρέπει να είναι η εξουδετέρωση ή η μείωση των ζημιών σε κυτταρικό επίπεδο, με την ιδανική ρουτίνα αντι-στρες περιποίησης για κάθε περίπτωση και ηλικία να απαιτεί τη χρήση τριών μόνο βασικών προϊόντων: αντιοξειδωτικός ορός, κρέμα με Α-ρετινοειδή ή βιταμίνη C και υαλαουρονικό οξύ για τοπική χρήση. Απλώνετέ τα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα στο πλαίσιο της φυσικής αποκατάστασης που συντελείται εκείνες τις ώρες από τον οργανισμό σας. Μέσα στις οκτώ ώρες που διαρκεί ένας βραδινός ύπνος, η συνέργεια αντιοξειδωτικού ορού και κρέμας με ρετινόλη βοηθά στη σταθεροποίηση των κυττάρων του δέρματος σε περιόδους στρες, ενισχύει δραστικά την άμυνά τους από ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές και προάγουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου».

THE BEAUTY TEAM