Γιατί η καραντίνα γερνά πρόωρα την ανδρική επιδερμίδα

giati-i-karantina-gerna-proora-tin-andriki-epidermida-karantina-gerna-proora-tin-andriki-epidermida
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η επιστήμη εξηγεί γιατί το «ισχυρό» φύλο έχει περισσότερες ανάγκης φροντίδας αντιγήρανσης από το «ωραίο» φύλο, σε περιόδους έντονου στρες.

«Εκ φύσεως, το δέρμα ενός άνδρα σε σχέση με εκείνο μιας γυναίκας είναι σημαντικά διαφορετικό. Η ικανότητα να μεγαλώνει μια γενειάδα πάνω στο πρόσωπο είναι μόνο μια προφανής διάκριση μεταξύ πολλών άλλων, που όμως δεν είναι τόσο προφανείς», γράφει σε άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, ο Dr. Michael Kolodney, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο West Virginia, και εξηγεί: 

«Από δομική άποψη, μερικές από τις διαφορές μεταξύ ανδρικής και γυναικείας επιδερμίδας, περιλαμβάνουν το πάχος του δέρματος, την πυκνότητα του κολλαγόνου, την υφή και την ενυδάτωση. Αυτές οι διαφορές, μπορεί απ’ τη μια να καθιστούν την ανδρική επιδερμίδα λιγότερο ευάλωτη από την γυναικεία όσον αφορά στις επιδράσεις που δέχονται από εξωτερικούς παράγοντες, ωστόσο, όταν στην εξίσωση μπει ο παράγοντας “στρες”, η πλάστιγγα της πρόωρης γήρανσης γέρνει περισσότερο προς το ανδρικό φύλο». 
Η ύπαρξη μεγαλύτερων ποσοτήτων τεστοστερόνης στον οργανισμό ενός άνδρα,  απ’ τη μια οδηγεί σε πιο παχιά και πιο ανθεκτική επιδερμίδα, γεγονός που φυσιολογικά καθυστερεί την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. «Τα κακά όμως νέα είναι ότι, όταν αυτά τα  σημάδια γήρανσης εμφανιστούν στο ανδρικό πρόσωπο, η διαδικασία επιταχύνεται δραματικά», τονίζει ο Dr. Kolodney.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το υψηλό στρες είναι ο βασικός παράγοντας που φθείρει ταχύτερα την ανδρική επιδερμίδα. «Και είναι γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη ξηρότητα και χαλάρωση του δέρματος, πιο έντονες ρυτίδες έκφρασης, σακούλες και μαύρους κύκλους στα μάτια -ακόμη και πριν τα 30-, εξαιτίας των επαγγελματικών και οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν (ειδικά εάν είναι οικογενειάρχες), συνδυαστικά με μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ λόγω καραντίνας». 

Αλλά ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά την ανδρική επιδερμίδα πιο ευάλωτη στο στρες και την πρόωρη γήρανση, είναι το γεγονός ότι το αντρικό φύλο δείχνει σαφή έλλειψη κατανόησης των ευεργετημάτων που χαρίζει μια συστηματικά ρουτίνα ενυδάτωσης και γενικότερης φροντίδας της επιδερμίδας τους. Ο Dr. Kolodney, εξηγεί: «Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, όσοι άντρες χρησιμοποιούσαν καθημερινά ενυδατική κρέμα προσώπου είχαν έως και 65% αύξηση της αυτοπεποίθησής τους, ενώ δεν είναι αμελητέο το ποσοστό που ανέδειξε την προστασία κατά της πρόωρης γήρανσης (35%) ή την ουσιαστική ασφάλεια ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (28%) -όπου η ενυδατική κούρα, περιείχε ασφαλή επίπεδα αντηλιακής προστασίας».   

Ο Dr. Kolodney συμβουλεύει: «Ειδικά για τους άνδρες, οι οποίοι έχουν την έφεση να αμελούν αυτόν τον θεμελιώδη κανόνα αντιγήρανσης, ενώ ταυτόχρονα εμμένουν στο κάπνισμα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και το πρόχειρο φαγητό -ως αποτέλεσμα μιας ψευδαίσθησης “απόλαυσης” και “απόδρασης” από το στρες της καραντίνας-, βάζουν σε μεγάλο ρίσκο τόσο την όψη τους, όσο και την ίδια την υγεία της επιδερμίδας τους μακροπρόθεσμα». 

THE BEAUTY TEAM