Πώς να φτιάξετε μια πιο υγιεινή βασιλόπιτα

basilopita
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πρόκειται για το κέικ που όλοι ανυπομονούμε να κόψουμε περισσότερο απ’ όλα, για να δούμε αν θα είμαστε οι τυχεροί που θα κερδίσουν το φλουρί. Αν δεν μένετε μόνο στο φλουρί και απολαμβάνετε τη βασιλόπιτα για ημέρες μετά, δείτε πώς να την κάνετε πιο υγιεινή, ώστε να μην φορτωθείτε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.

Όπως κάθε κέικ, τα βασικά υλικά της βασιλόπιτας είναι η (μπόλικη) ζάχαρη, τα αυγά, το άσπρο αλεύρι και το βούτυρο. Επειδή, όμως, όλα τα περιέχει σε διόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες, ας δούμε τρόπους να βελτιώσουμε τη σύστασή της και τη διατροφική της αξία, ειδικά αν έχουμε σκοπό να κρατήσουμε το… υπόλοιπο για τις δύσκολες ώρες.

Αντικαταστήστε μέρος από το λευκό αλεύρι ή και ολόκληρο με αλεύρι ολικής για περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αφού το αλεύρι αυτό προέρχεται από το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο και φύτρο). Μπορεί να σας βγει πιο σκούρο το χρώμα, αλλά σίγουρα θα είναι πιο υγιεινή.

Δοκιμάστε αντί για ζωικό βούτυρο, κάποιο φυτικό βούτυρο, όπως βούτυρο κάσιους, αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο που έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Για έξτρα γεύση και βιταμίνες, προσθέστε πορτοκάλι το οποίο θα της χαρίσει υπέροχο άρωμα και βιταμίνη C ή αποξηραμένα φρούτα για σίδηρο και φυτικές ίνες.  

Αν θέλετε να μειώσετε την ζάχαρη στη διατροφή σας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με στέβια. Θυμηθείτε, μόνο, ότι η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και η αναλογία πρέπει να είναι για περίπου 8-10 γραμμάρια ζάχαρης, 1 γραμμάριο στέβια. Αν δεν σας αρέσει η στέβια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου 1 φλιτζάνι μέλι.