Ένας νέος γενετικός παράγοντας μπορεί να επαναφέρει το βρεφικό δέρμα στους ενήλικες

enas-neos-genetikos-paragontas-mporei-na-epanaferei-to-brefiko-derma-stous-enilikes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μια πολύ αισιόδοξη έρευνα στην αρένα της αντιγήρανσης, αποκαλύπτει ότι βρέθηκε το μυστικό που επισκευάζει τις βλάβες της επιδερμίδας.

Η πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη από ερευνητές στο Washington State University θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες αντιγήρανσης στο μέλλον. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο eLife (επιστημονικό περιοδικό με έμφαση στην βιοϊατρική και τις βιοεπιστήμες), αναφέρει ότι ένας γενετικός παράγοντας που εντοπίστηκε σε ποντίκια, επιτρέπει στο δέρμα των ενηλίκων να επιδιορθωθεί όπως ακριβώς το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού. «Φυσικά, ο στόχος δεν είναι να κάνουμε έναν 50χρονο να μοιάζει με μικρό παιδί -ούτε θα το ήθελε κανείς- αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στη δερματολογία, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της γηριατρικής», αναφέρουν οι συγγραφείς. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το δέρμα του ανθρώπου και του ποντικού είναι παρόμοιο στη συνολική δομική πολυπλοκότητά του, υποδεικνύοντας ότι το δέρμα του ποντικιού μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μοντέλο για τη μελέτη της ανάπτυξης του δέρματος και της επιδιόρθωσης των βλαβών από τη γήρανση. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν γενετικό παράγοντα -την πρωτεΐνη Lef1- στο δέρμα των μωρών ποντικών που ελέγχει το σχηματισμό θυλακίων τρίχας, και όταν ενεργοποιήθηκε σε εξειδικευμένα κύτταρα σε ενήλικες ποντικούς, το δέρμα τους μπόρεσε να θεραπεύσει πληγές και ουλές που είχαν δημιουργηθεί από την γήρανση.

«Τα δεδομένα υπονοούν ότι η ύπαρξη του γενετικού παράγοντα Lef1 στο χόριο μπορεί να μεταφέρει την αναγεννητική ικανότητα των νεογνών ινοβλαστών στο δέρμα των ενηλίκων», γράφουν οι ερευνητές. «Στους ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω, η ποιότητα του θηλώδους χόριου σταδιακά επιδεινώνεται, γεγονός που σχετίζεται με τη γήρανση του δέρματος και την μείωση της ικανότητας επούλωσης των βλαβών. Η ενεργοποίηση της θηλώδους περιοχής (ένα στρώμα δέρματος ακριβώς κάτω από την επιφάνεια] για να διατηρήσει την ταυτότητά της με την συνέργεια του γενετικού παράγοντα Lef1, δείχνει ότι μπορεί να ενισχύσει την επούλωση και στον άνθρωπο», λέει η επιστημονική συγγραφέας, και επικεφαλής ερευνήτρια του Washington State University, Sara Zaske, προσθέτοντας: «Η ερευνητική ομάδα έλαβε έγκριση και μια νέα επιχορήγηση από τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να εργάζεται για να κατανοήσει πώς λειτουργεί το Lef1 και άλλοι συγγενείς παράγοντες για την επιδιόρθωση της γήρανσης του δέρματος. Ελπίζουμε ότι αυτός ο τύπος στοχευμένης έρευνας μπορεί να συμβάλει στο να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο προηγμένη επιδιόρθωση του δέρματος, της αναγέννησης των μαλλιών, της πρόληψης των ουλών και της αναζωογόνησης του δέρματος από τη γήρανση».

THE BEAUTY TEAM