Γιατί τόσος ντόρος με το υαλουρονικό νάτριο τελευταία;

giati-tosos-ntoros-me-to-ualouroniko-natrio-teleutaia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Και, γιατί πλέον έχει το προβάδισμα από το υαλουρονικό οξύ σε όλο και περισσότερα προϊόντα αντιγήρανσης;

Διαβάστε την ετικέτα του αγαπημένου σας ορού υαλουρονικού οξέος και υπάρχει μια καλή πιθανότητα να βρείτε υαλουρονικό νάτριο στην ετικέτα των συστατικών του. Αυτά τα δυο «αδελφάκια» μπορεί να κατάγονται από την ίδια οικογένεια πολυσακχαριτών, αλλά οι διαφορές τους είναι σημαντικές. Και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υαλουρονικό νάτριο αρχίζει να κυριαρχεί έναντι του υαλουρονικού οξέος στην κοσμετολογία, για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Το υαλουρονικό νάτριο (SH) είναι ουσιαστικά μια υδατοδιαλυτή μορφή άλατος που περιέχει το υαλουρονικό οξύ (HA), και βρίσκεται φυσικά στο σώμα, λειτουργώντας ως λιπαντικό και ενυδατικό για τις αρθρώσεις, τα μαλλιά, τα μάτια, το δέρμα και τα νεύρα. Και ομοίως με το υαλουρονικό οξύ, το SH μπορεί να διατηρήσει έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό, δεσμεύοντάς το στα κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα σας να φαίνεται αφράτο και ενυδατωμένο.
Γιατί όμως το υαλουρονικό νάτριο έχει εξελιχθεί στο νέο ελιξίριο νεότητας;

Σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν το 2012 και διήρκεσαν πέντε χρόνια, οι πιο δραματικές αλλαγές που διαπίστωσαν οι επιστήμονες στη γήρανση του δέρματος είναι η εξαφάνιση του υαλουρονικού νατρίου -ειδικά στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, και αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείτε ότι δέρμα σας στεγνώνει και χάνει την νεανική σφριγηλότητά του καθώς περνούν τα χρόνια. Θα ρωτήσετε, μα, και το υαλουρονικό οξύ την ίδια δουλειά δεν κάνει; Κι όμως όχι. «Η τεράστια διαφορά του υαλουρονικού νατρίου με το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο μέγεθος των μορίων τους», λέει η Dr. Sejal Shah, δερματολόγος, κλινική ερευνήτρια και ιδρύτρια της SmarterSkin Dermatology Clinic στη Νέα Υόρκη, και εξηγεί: «Το SH έχει μικρότερα μόρια από το HA, γι’ αυτό είναι πιο αποτελεσματικό για τοπική χρήση, καθώς διεισδύει πιο εύκολα και γρήγορα στο δέρμα βοηθώντας το να απορροφήσει όλα τα οφέλη των συστατικών στο προϊόν ομορφιάς σας, είτε πρόκειται για ορό, ενυδατική κρέμα ή μάσκα. 
Και ακριβώς επειδή το υαλουρονικό νάτριο είναι κυριολεκτικά το αλάτι του υαλουρονικού οξέος, είναι πιο σταθερό όταν χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς, με καθοριστικό παράγοντα το πόσο βαθύτερα μπορεί να διεισδύσει το προϊόν στα κύτταρα του δέρματος».

Σε αναφορές μελετών που δημοσιεύονται στο επιστημονικό ιστότοπο Science Direct, το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται από τους κοσμετολόγους ως κύριος αναζωογονητικός παράγοντας του δέρματος, και αναφέρεται συχνά ως «ελιξίριο της νιότης». Σε αντίθεση με άλλες ουσίες, το SH δίνει ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα, μειώνοντας την ταχύτητα εξάτμισης του νερού από την επιδερμίδα και δημιουργώντας μια προστατευτική μεμβράνη που αντιστέκεται στην επιθετική επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα με την ύπαρξη του υαλουρονικού οξέος, γεμίζει τις εσοχές σε σημεία που εμφανίζονται ρυτίδες, επαναφέρει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και προωθεί τη διαδικασία επούλωσης πληγών.

THE BEAUTY TEAM