Ξέρετε τι είναι τα μεταβιοτικά;

ksinolaxano-probiotika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Νομίζατε ότι γνωρίζοντας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά ξέρετε τα πάντα για το έντερο; Γράψτε λάθος!

Μέχρι τώρα έχουμε κατανοήσει την έννοια των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στη διατροφή μας: τα προβιοτικά είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου μας και τα βρίσκουμε σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο, το τουρσί, το kimchi κ.λπ., ενώ τα πρεβιοτικά είναι η τροφή αυτών των καλών βακτηρίων και τα λαμβάνουμε από τροφές όπως η γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι, τα πράσα, τα μήλα. Υπάρχει, όμως, άλλος ένας «παίκτης» όσον αφορά την υγεία του εντέρου: τα μεταβιοτικά.

Γνωστά και ως postbiotics, τα μεταβιοτικά είναι οι μεταβολίτες (ή αλλιώς το τελικό προϊόν) της ζύμωσης που πραγματοποιείται στο έντερο από τα προβιοτικά. Οι ερευνητές μελετούν τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη τους, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και στο ανοσοποιητικό, βελτιώνοντας τον εντερικό φραγμό.

Τα βρίσκουμε σε ορισμένες τροφές που περιέχουν προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο και το kimchi και λόγω του ότι δεν πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες εφαρμογές σε σχέση με τα προβιοτικά, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν τάση τα επόμενα χρόνια, με συμπληρώματα και ενισχυμένες τροφές.

Η υγεία του εντέρου, άλλωστε, εξασφαλίζει τη συνολική μας υγεία και γερό ανοσοποιητικό, οπότε μάλλον θα ακούμε συχνά τα μεταβιοτικά από εδώ και πέρα.