Αισθανθήκατε ποτέ ότι τα μαλλιά σας πονάνε;

aisthanthikate-pote-oti-ta-mallia-sas-ponane
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μάθετε ποιοι είναι οι περίεργοι λόγοι πίσω από αυτό, και πώς θα θεραπευθείτε.

Έχετε παραλείψει ποτέ το λούσιμο των μαλλιών σας για αρκετό διάστημα, μόνο και μόνο επειδή κάθε φορά που τα αγγίζετε πονάνε; Λοιπόν, από επιστημονικής άποψης, τα μαλλιά είναι στην πραγματικότητα ένα νηματοειδές βιολογικό υλικό που φύεται από το δέρμα και δεν έχουν νευρικές απολήξεις για να ισχυριστεί κανείς ότι πονάνε. Αλλά αυτό το ελαφρύ και επίμονο άλγος στο τριχωτό της κεφαλής μας φαίνεται να αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία.

«Η ευαισθησία του τριχωτού οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως ανισορροπία στην έκκριση σμήγματος, με τις ορμονικές λειτουργίες, το στρες και τη ρύπανση να ερεθίζουν το τριχωτό και κατ’ επέκταση, τις τρίχες των μαλλιών σας», λέει η Dr. Debbie Thomas, μια τριχολόγος με έδρα το Λονδίνο, και συνεχίζει: «Ουσιαστικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στο σχηματισμό μιας θαμπής μεμβράνης στην επιδερμίδας της τρίχας, προκαλώντας ποικίλες αλλοιώσεις  στον βολβό της τρίχας. Τότε, τα μαλλιά όχι μόνο χάνουν τη λάμψη και τη ζωντάνια τους, αλλά αναπτύσσουν και το φαινόμενο της υπερευαισθησίας, το οποίο αντιλαμβάνεστε ως πόνο». 

Σύμφωνα με την ειδικό, εκτός από τις ορμονικές και ψυχολογικές διαταραχές, ευαισθησία στο τριχωτό προκαλούν και οι εξής συνήθεις παράγοντες: μη ισορροπημένη διατροφή, ακατάλληλα σαμπουάν, πολύ σκληρό νερό βρύσης, συχνό χτένισμα και βούρτσισμα μαλλιών, και φυσικά η έκθεση στον ήλιο χωρίς καπέλο και αντηλιακό μαλλιών. «Υπάρχει και το θέμα που σχετίζεται με τις κοτσίδες ή τις σφιχτές αλογοουρές, επειδή διατηρούν επί πολλές ώρες τις τρίχες χωρίς επαρκή οξυγόνωση, ενώ έχουν και μεγάλο αντίκτυπο στις νευρικές απολήξεις του κρανίου. Σ’ αυτή την περίπτωση, η συμβουλή είναι απλή και αποτελεσματική: μην δένετε τα μαλλιά σας κότσο όταν νιώθετε αυτό το οδυνηρό συναίσθημα», λέει η Dr. Thomas, και δίνει τις κατάλληλες συμβουλές θεραπείας του πόνου που οφείλεται σε όλους τους άλλους παράγοντες.

- Τα βρόμικα και άπλυτα μαλλιά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους πονάει τα μαλλιά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσσώρευση φυσικών ελαίων και σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής οδηγεί σε φαγούρα και φλεγμονή του θυλακίου των μαλλιών. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί τον ήπιο πόνο στα μαλλιά σας και ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγετε είναι να λούζεστε με ειδικά σαμπουάν για ευαίσθητα μαλλιά, που περιέχουν φλαβονοειδή και αμινοξέα.

- «Τα μαλλιά που είναι γεμάτα ρύπους και πλεονάζον σμήγμα οδηγούν σε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και κάθε φορά που τα ξύνετε καταλήγετε να απελευθερώνετε κυτοκίνες, μια διαβόητη χημική ουσία που πολλαπλασιάζει τον κνησμό και τον πόνο, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ροή αίματος στο τριχωτό της κεφαλής», τονίζει η ειδικός, συστήνοντας μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του κνησμού με μια μάσκα μαλλιών που μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας με αγνά υλικά: αναμείξτε μια μικρή μπανάνα, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μισό αβοκάντο και εφαρμόστε το στα μαλλιά σας, φροντίζοντας να καλύψετε το τριχωτό της κεφαλής με ένα σκουφάκι μπάνιου για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, λουστείτε κανονικά.

- Εάν υπάρχουν φορές που τα μαλλιά σας πονάνε ακόμη και όταν έχετε λουστεί, τότε πρέπει να ρίξετε μια ματιά στον αριθμό των προϊόντων styling που χρησιμοποιείτε μετά. Τα leave-in conditioners, τα στερεωτικά, τα σκληρά τζελ και οι λακ, και αναμφίβολα τα ξηρά σαμπουάν, όλα καταλήγουν στο τριχωτό της κεφαλής σας παγιδεύοντας ρύπους και έλαια, τα οποία δημιουργούν ερεθισμό στην τρίχα. «Για όσο καιρό αισθάνεστε πόνο την ώρα που χτενίζεστε ή απλά φτιάχνετε με τα δάχτυλα τα μαλλιά σας, αποφύγετε κάθε σκληρό προϊόν styling. Αντ’ αυτού, επιλέξτε μια θεραπεία κερατίνης», συμβουλεύει η Dr. Thomas.

- Η κερατίνη είναι το βασικό δομικό στοιχείο των μαλλιών, με κάθε τρίχα να αποτελείται σε ποσοστό 60-90% από αυτή την πρωτεΐνη. Η έλλειψή της οδηγεί τα τριχοθυλάκια σε εξασθένηση εξασθενούν και ως εκ τούτου η τρίχα γίνεται πιο εύθραυστη. «Μια θεραπεία με κερατίνη στο σπίτι ή στο κομμωτήριο, θα επαναφέρει την ικανότητα των μαλλιών να συγκρατούν στη δομή τους όλη την απαραίτητη φυσική υγρασία, συμβάλλοντας στην υγιή εμφάνιση των μαλλιών σας», λέει η τριχολόγος, προσθέτοντας ότι η θεραπεία κερατίνης είναι επίσης μια πολύ καλή μέθοδος επανόρθωσης για τα ταλαιπωρημένα και αδύναμα μαλλιά από τις συνεχείς βαφές, τις ανταύγειες και το ντεκαπάζ.

THE BEAUTY TEAM