10 πράγματα που κάνουν οι δερματολόγοι κάθε χειμώνα για να προστατεύσουν το δέρμα τους

10-pragmata-pou-kanoun-oi-dermatologoi-kathe-xeimona-gia-na-prostateusoun-to-derma-tous
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Καιρός να τα κάνετε κι εσείς, επωφελούμενες από τις εντελώς δωρεάν συμβουλές τους.

Οι ψυχρές θερμοκρασίες και οι δριμείς βοριάδες είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα δέρμα γεμάτο ξηρότητα, σπασίματα και φαγούρα. «Ο χειμώνας είναι ο χειρότερος εχθρός της επιδερμίδας σας, δημιουργώντας όχι μόνο δυσαρέσκεια για την εικόνα του, αλλά και ένα πλήθος συμπτωμάτων που ροκανίζουν την υγεία της», λέει η Christine Choi Kim, δερματολόγος στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Η ίδια, μαζί με μια σειρά άλλων διακεκριμένων δερματολόγων, εξηγούν στο CBC (ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Καναδά) τον τρόπο που μπορείτε να οχυρώσετε το δέρμα σας, με βάση τις δικές τους συνήθειες και πρακτικές, δοκιμασμένες τόσο κλινικά όσο και εμπειρικά.

Αλλάξτε τα καθαριστικά σας: «Ο χειμώνας δεν είναι η εποχή για σκληρά σαπούνια, αλλά για κρεμώδη, ενυδατικά καθαριστικά που επαναφέρουν την υγρασία στο δέρμα», λέει η Choi Kim.  

Κάντε σύντομα, χλιαρά ντους: «Είναι δελεαστικό να κάνετε ένα μακρύ, ζεστό ντους όταν έξω έχει παγωνιά, αλλά αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται το δέρμα σας», λέει η Nazanin Saedi, δερματολόγος με έδρα την Φιλαδέλφεια, εξηγώντας: «Το ζεστό νερό απομακρύνει φυσικά έλαια από το δέρμα σας, οδηγώντας το σε μεγαλύτερη ξηρότητα. Αντ’ αυτού, διατηρήστε χλιαρή τη θερμοκρασία του ντους, μένοντας στη μπανιέρα το πολύ 5 λεπτά».

Επιλέξτε υπερ-ενυδατικές φόρμουλες: Η Doris Day, celebrity δερματολόγος της Νέας Υόρκης συμβουλεύει να επιλέξετε μια κρέμα προσώπου ή σώματος μέσα από φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, βούτυρο καριτέ και γλυκερίνη. «Αυτά τα συστατικά προσφέρουν μεγαλύτερα και βαθύτερα ενυδατικά αποτελέσματα, επιτρέποντας στο δέρμα σας να αισθάνεται περισσότερη άνεση και ασφάλεια ενάντια στην χειμερινή ξηρότητα», λέει. 

Ενυδατωθείτε περισσότερο: Δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. «Μια τέτοια συστηματική φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εξάρσεις ατοπικού εκζέματος, ένα σύμπτωμα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος όσο το δέρμα δεν είναι καλά ενυδατωμένο», λέει ο Joshua Zeichner, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. 

Ενυδατωθείτε την κατάλληλη στιγμή: Μελέτες δείχνουν ότι η ενυδάτωση αμέσως μετά το μπάνιο είναι σημαντικά καλύτερη από το να την εφαρμόζετε πολύ αργότερα ή πολύ νωρίτερα. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, σύμφωνα με τον Zeichner. 

Μειώστε το scrub: Βραχυπρόθεσμα, η απολέπιση του ξηρού δέρματος το κάνει να φαίνεται πιο λείο και καθαρό, αλλά η καθημερινή χρήση ακόμη και πολύ ήπιων scrub, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Για τους χειμερινούς μήνες η Saedi συστήνει μια κούρα απολέπισης μια φορά την εβδομάδα, επιλέγοντας προϊόντα που είναι περισσότερο κρεμώδη και λιγότερο κοκκώδη. «Πριν από την εφαρμογή του κατάλληλου scrub, αποτρέψετε τυχόν ερεθισμούς πλένοντας το δέρμα με ένα ενυδατικό καθαριστικό για να μειώσετε τα νεκρά κύτταρα, ενώ μετά την απολέπιση, απλώστε πλούσιες δόσεις κρέμας με μαλακτική σύνθεση», συμβουλεύει.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα: «Το αντηλιακό είναι απολύτως απαραίτητο το χειμώνα», λέει η Kim. «Οι καταστροφικές υπεριώδεις ακτίνες υπάρχουν όλο το χρόνο, ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την  υγεία της επιδερμίδας σας». 

Αγαπήστε τις μάσκες ύπνου: «Οι ενυδατικές, αντιγηραντικές μάσκες νυκτός δημιουργούν ένα αδιαπέραστο φράγμα ενάντια στην ξηρότητα, επιτρέποντας τα ενεργά συστατικά τους να διεισδύσουν πολύ βαθιά στο δέρμα, την ώρα που απλά εσείς κοιμάστε», λέει η Day.

Προστατέψτε το δέρμα σας από την τριβή με ακατάλληλα υφάσματα: «Ένα μάλλινο πουλόβερ μπορεί να σας κρατήσει ζεστή όταν το θερμόμετρο φτάνει σε χαμηλά όρια, αλλά η χρήση ενδυμάτων με πολύ τραχείς ίνες είναι πιθανό να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα σας», λέει η David Bank, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, προτείνοντας την χρήση ενός βαμβακερού μακό κάτω από ο,τιδήποτε φορέσετε μέσα ή έξω από το σπίτι, επειδή μετριάζει κατά πολύ την πιθανότητα αίσθησης φαγούρας.

Νικήστε την ξηροδερμία τρώγοντας τις σωστές τροφές: Η Bank λέει: «Τα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, είναι απαραίτητα για την ελαστικότητα και την υγιή όψη της επιδερμίδας σας. Δυο μερίδες λιπαρών ψαριών ανά εβδομάδα, συνδυαστικά με ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 κάθε μέρα, θα ενισχύσει την άμυνα του δέρματός σας ενάντια στην ξηρότητα του χειμώνα, ενώ παράλληλα θα οχυρώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα». 

THE BEAUTY TEAM