Μήπως πάσχετε από «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών»;

mipos-pasxete-apo-sundromo-ton-anisuxon-podion

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Έχετε μια ακαταμάχητη επιθυμία να κουνάτε διαρκώς τα πόδια σας; Αν ναι, ίσως πάσχετε από το λεγόμενο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Δείτε, πως θα το αντιμετωπίσετε.

Πρόκειται για μια όχι τόσο διαδεδομένη ασθένεια που όμως ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους πάσχοντες. Ο λόγος για το «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών» μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Πολλές φορές, η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται μ' αυτήν της "έντονης φαγούρας", στην οποία εάν δεν "ξυθούμε" δεν θα ικανοποιηθούμε ποτέ.

Με αφορμή το πανευρωπαϊκό συνέδριο για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας, διακεκριμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει πάνω στο θέμα.

Πως εκδηλώνεται το σύνδρομο;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το ΣΑΠ αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή το τρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμίσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους (ή και τα άνω άκρα τους). Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κάποιος μπροστά από την τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή και στο θέατρο.

Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΣΑΠ μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμε εκ γενετής, είτε δευτεροπαθές, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιους επηρεάζει το ΣΑΠ;

Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 5%-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το ΣΑΠ, ενώ μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση το οποίο και λαμβάνει τελικά την σωστή αγωγή.

Ακόμη, το ΣΑΠ εμφανίζεται πολύ συχνά στις εγκύους και σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

Άσκηση η μόνη λύση για την καταπολέμηση του συνδρόμου

Η συστηματική άσκηση αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση όχι μόνο για τη μείωση των αρχικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών αλλά και για τη βελτίωση της ευρωστίας των ασθενών μ' αυτό το σύνδρομο, όπως προκύπτει από μελέτες του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ).

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Γιώργο Σακκά, για το σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ) (Restless Legs Syndrome), δεν υπάρχει θεραπεία. Όμως, παρόλο που μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη πως η άσκηση μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα, νέες έρευνες αποκάλυψαν πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η συστηματική άσκηση, όχι μόνο προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας, η οποία έχει αναλγητική δράση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά παρουσιάζει και παρόμοια βελτίωση με αυτή της φαρμακευτικής αγωγής.

Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες σε 70 ασθενείς απέδειξε πως η αερόβια προπόνηση έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντική βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών.