Πώς να αντιμετωπίσετε την απόσταση της καραντίνας

zeugari-xorista-karantina-pandimia
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μπορεί σε αυτό το lockdown να βρήκαμε τα «πατήματά» μας, ωστόσο η καθημερινότητα και τα ωράρια ίσως να μην μας αφήνουν μεγάλο περιθώριο να βρεθούμε με τον σύντροφό μας. Κι αν μένει μακριά μας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες βοηθητικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, σύμφωνα με τους New York Times, για να νιώθετε σαν να είστε μαζί, ακόμη κι αν σας χωρίζουν κάποια χιλιόμετρα.

Αναγνωρίστε την κατάσταση
Μπορεί να είναι ψυχοφθόρο να βρίσκεστε μακριά από το αγαπημένο σας πρόσωπο σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν είναι τόσο επιλογή σας, αλλά μια απόφαση που πάρθηκε εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών, υπό πίεση και σε πολύ λίγο χρόνο. Μπορείτε να εκφράσετε την απογοήτευσή σας, αλλά θα πρέπει να προχωρήσετε κι όχι να εμμένετε σε μια συνθήκη που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αλλάξει.

Σεβαστείτε τους υπόλοιπους
Αν είστε χωριστά από τον/τη σύντροφό σας, αλλά μένετε με άλλους ανθρώπους (συγκατοίκους, φίλους, μέλη της οικογένειάς σας), θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν και την ασφάλεια των υπολοίπων και να έχετε μια συγκεκριμένη προσέγγιση στο θέμα, στην οποία θα συμφωνούν όλοι, θα αισθάνονται άνετα και ασφαλείς. Μπορεί κάποιοι να μην αισθάνονται άνετα με το να μείνει ο σύντροφος στο σπίτι κάποιες ημέρες κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε και να βρείτε λύση. Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά η ασφάλεια όλων προέχει.

Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία
Όσο κι αν βαρεθήκατε το Zoom, αν το καλοσκεφτείτε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο «κοντά» στον σύντροφό σας σε καιρό πανδημίας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά το video chat και να κάνετε μαζί διάφορες δραστηριότητες, όπως να μαγειρεύετε, να βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά ή ακόμη και να φάτε μαζί, βλέποντας το πρόσωπο και τις εκφράσεις του αγαπημένου σας. Σκεφτείτε αν συνέβαινε το ίδιο πριν 20 χρόνια, πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα στην επικοινωνία!

Μιλήστε για την επαφή σας
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που βιώνει ένα ζευγάρι που είναι μακριά λόγω πανδημίας είναι η έλλειψη του αγγίγματος, της αγκαλιάς, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Μπορείτε, όμως, να μιλήσετε γι’ αυτό και για το πώς θα είστε μαζί, όταν ξαναβρεθείτε. Μπορεί να σας μοιάζει λίγο ανόητο να αναβιώνετε με λόγια τις αγαπημένες σας αγκαλιές και χουζουρέματα, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος να κρατήσετε την επαφή σας ζωντανή με αυτό που μπορείτε στην παρούσα φάση. Μπορείτε, επίσης, να φανείτε πιο δημιουργικοί και να βοηθήσετε τον άλλον να χαλαρώσει κάνοντας μαζί διαλογισμό, άσκηση ή ένα video chat όταν πέφτετε για ύπνο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τη σεξουαλική σας ζωή, ακόμη κι αν δεν το είχατε δοκιμάσει ποτέ ως τώρα. Μοιραστείτε φαντασιώσεις, ερωτικά λόγια και στιγμές, μηνύματα, φωτογραφίες.  Ό,τι σας βοηθάει να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή, από… μακριά!

Αφοσιωθείτε στον άλλο
Πριν την απόσταση της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να βρισκόσασταν με τον/τη σύντροφό σας και να μην περνούσατε ποιοτικό χρόνο, καθώς είχατε ο ένας την παρουσία του άλλου δεδομένη. Τώρα είναι η στιγμή να το αλλάξετε αυτό, να αφιερωθείτε στη βιντεοκλήση που μπορεί να έχετε και να είστε μαζί, χωρίς να κάνετε ταυτόχρονα άλλες δουλειές. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί και να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε μαζί, από μακριά, από το να διαβάζετε βιβλία, μέχρι να επισκεφτείτε ένα μουσείο online ή να δοκιμάσετε κρασιά.

Κάντε μελλοντικά σχέδια
Το παρόν ίσως είναι δύσκολο, το μέλλον όμως φαίνεται ελπιδοφόρο και το μόνο που μας μένει είναι να επικεντρωθούμε σε αυτό. Κάντε, λοιπόν, σχέδια μαζί για το επόμενό σας ταξίδι, για τις διακοπές, για το πού θα πάτε για φαγητό ή ποτό όταν ανοίξει η εστίαση και δημιουργήστε ενθουσιασμό και αδημονία για τα πράγματα που σας περιμένουν, όταν όλα θα μοιάζουν σαν έναν μακρινό εφιάλτη.