Η συμβουλή της Angelina Jolie προς γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση

i-pio-dunati-sumbouli-tis-gunaikes-pou-bionoun-seksoualiki-kakopoiisi-apo-tin-angelina-Jolie
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή της σε διεθνές συνέδριο, έδωσε το σύνθημα: «Μιλήστε δυνατά σε αφτιά που μπορούν να σας ακούσουν».

Φορώντας μια λευκή μακρυμάνικη μπλούζα και τα μαλλιά της χτενισμένα απλά, η διάσημη ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια εμφανίστηκε στη γιγαντοοθόνη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Δράση για τις Γυναίκες και την Ειρήνη, που διενεργήθηκε στη Σεούλ, με την ιδιότητα της Ειδικής Απεσταλμένου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Μέσα από λίγες αλλά εξαιρετικά εμψυχωτικές λέξεις, η Jolie προσέφερε συμβουλές σε κάθε γυναίκα που βιώνει σεξουαλική κακοποίηση: «Πολύ πιο βαθιά από ό,τι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να παραδεχτούμε, η αλήθεια είναι ότι η ζωή μιας γυναίκας δεν είναι ισότιμη με εκείνη ενός άνδρα. Και η σεξουαλική βία είναι μια εκδήλωση αυτής της πραγματικότητας», ξεκίνησε την ομιλία της Jolie. 
«Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί ηγέτες φαίνεται να πιστεύουν στα δικαιώματα των γυναικών μέχρι ενός σημείου -εκείνου, που οριοθετεί την ισότητα των δυο φύλων σύμφωνα με τις πεποιθήσεις ενός αιώνα πίσω. Αλλά τόσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της καραντίνας που έφερε η πανδημία του Covid-19, ο αριθμός των γυναικών που υφίστανται λεκτική, σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και σεξουαλική βία έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις μια δεκαετία». 

Βασισμένη σε στοιχεία του φορέα UN Women (ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών), η Angelina Jolie αποκάλυψε ότι τον τελευταίο χρόνο 243 εκατομμύρια γυναίκες κακοποιήθηκαν από τον σύντροφο ή κάποιον συγγενή τους σε όλον τον κόσμο, με μόνο το 40% από αυτές να το έχουν αναφέρει ή να έχουν ζητήσει βοήθεια.  
«Είναι λυπηρό που το λέω, αλλά μάλλον οι φίλοι και η οικογένειά σας δεν θα θέλουν πάντα να σας πιστέψουν ή να σας υποστηρίξουν κατάλληλα. Συχνά θα είναι ξένοι εκείνοι που θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά», είπε. «Αναζητήστε λοιπόν βοήθεια από επίσημους φορείς κατά της κακοποίησης ή οργανωμένες ομάδες γυναικών που έχουν πέσει θύματα, μένοντας πάντοτε συνδεδεμένοι με αυτούς για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μόνο έτσι θα δημιουργήσετε ένα δίχτυ ασφαλείας και θα αποκτήσετε όλη την αυτοπεποίθηση, το θάρρος και τη γνώση για να προχωρήσετε τη ζωή σας. Πάνω απ’ όλα, μην μένετε μόνες στο πρόβλημά σας και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Δράστε. Μιλήστε δυνατά σε αφτιά που μπορούν να σας ακούσουν». 

THE BEAUTY TEAM