Τι συμβαίνει στο δέρμα σας όταν κάνετε ζεστά ντους τον χειμώνα;

ti-sumbainei-sto-derma-sas-otan-kanete-zesta-ntous-to-xeimona
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Πολλά καλά φαντάζεστε, όμως άλλα ισχύουν πραγματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Φαινομενικά, ένα ζεστό μπάνιο είναι ίσως μία καλή ανταμοιβή για το παγωμένο σώμα σας μέσα στο καταχείμωνο, όμως αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα σας. 
«Καθώς το κρύο περιβάλλον έχει την τάση να δημιουργεί σφοδρή ξηρότητα ακόμη και στα πιο “λιπαρά” δέρματα, η εφαρμογή ζεστού νερού δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιδεινώνει τα σκασίματα, τους ερεθισμούς και την τραχύτητα του δέρματος», λέει η Dr. Jennifer Gerace, ειδικός στην αισθητική δερματολογία με έδρα το Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια, τονίζοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι ένα ζεστό ατμόλουτρο μοιάζει με την τέλεια θεραπεία για τις παγωμένες αισθήσεις σας, ωστόσο, προσωπικά δεν θα σας το συνιστούσα».
Η Dr. Gerace εξηγεί ότι τα ζεστά ντους απογυμνώνουν ταχύτατα τα φυσικά έλαια και τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα υγιές, οδηγώντας ευκολότερα σε φλεγμονή και συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κνησμός, ακόμη και τοπικό ξεφλούδισμα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία της υγρασίας του δέρματος. «Τα φυσικά έλαια και οι πρωτεΐνες του κολλαγόνου και της κερατίνης, είναι τα μόνα στοιχεία που διατηρούν τα κύτταρα σας ενυδατωμένα και προστατευμένα από κάθε βλαβερό εξωτερικό παράγοντα. Και επειδή το χειμώνα αυτά τα δομικά συστατικά στρεσάρονται, όταν έρθουν σε επαφή με ζεστό νερό για πάνω από 10 λεπτά, αναστέλλουν την ευεργετική δράση τους ή και καταστρέφονται ολοκληρωτικά», λέει η Dr. Gerace.

Η καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αϊόβα, Dr. Jennifer Powers στο πανεπιστήμιο, συμβουλεύει: «Εάν δεν μπορείτε να υπομένετε το χλιαρό ή το κρύο νερό, επιλέξετε να μένετε κάτω από το ζεστό ντους το πολύ 10 λεπτά της ώρας, και αυτό μέρα παρά μέρα. Ταυτόχρονα, επενδύστε σε αφρόλουτρα και προϊόντα σώματος για μετά το μπάνιο, που διαθέτουν φόρμουλες υψηλότερης ενυδάτωσης. Συστατικά όπως το  υαλουρονικό οξύ, το βούτυρο καριτέ και η γλυκερίνη είναι εκείνα που προσφέρουν μεγαλύτερα και βαθύτερα ενυδατικά αποτελέσματα, επιτρέποντας στο δέρμα σας να αισθάνεται περισσότερη άνεση και ασφάλεια ενάντια στην χειμερινή ξηρότητα. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε το τρίψιμο του δέρματος με σκληρές πετσέτες, επιλέγοντας να στεγνώνετε το σώμα σας μετά το μπάνιο με ταμποναριστές κινήσεις».
Τέλος, όσον αφορά στην ανάγκη σας για απολέπιση του σώματος από τα νεκρά κύτταρα, η Dr. Powers συστήνει μια κούρα απολέπισης μια φορά την εβδομάδα, επιλέγοντας προϊόντα που είναι περισσότερο κρεμώδη και λιγότερο κοκκώδη. «Πριν από την εφαρμογή του κατάλληλου scrub, αποτρέψετε τυχόν ερεθισμούς πλένοντας το δέρμα με ένα ενυδατικό καθαριστικό για να μειώσετε τα νεκρά κύτταρα, ενώ μετά την απολέπιση, απλώστε πλούσιες δόσεις κρέμας με μαλακτική σύνθεση», λέει η δερματολόγος.

THE BEAUTY TEAM