Η κατάθλιψη κάνει κακό στην καρδιά

kardia-ugeia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Εκτός από την ψυχολογία μας, η καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά μας, γι’ αυτό έχουμε άλλον ένα λόγο να την πολεμήσουμε.

Μπορεί η ψυχολογία μας να είναι αυτό που πλήττεται ξεκάθαρα σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ωστόσο, οι βλαβερές συνέπειές της εξαπλώνονται και πέραν αυτής. Συγκεκριμένα, μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην καταθλιπτική συμπεριφορά και σε προβλήματα καρδιάς σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω.

Στην εν λόγω μελέτη που πραγματοποιήθηκε επί 12 συνεχή χρόνια σε 12 χιλιάδες άντρες και γυναίκες αυτής της ηλικίας, φάνηκε ότι οι γυναίκες αντιμετώπιζαν μέχρι 70% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αν κάποια στιγμή μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα υπέφεραν από κατάθλιψη.

Το περίεργο είναι ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και για τους άντρες, αφού το ποσοστό περιορίζεται στο 1%, όπως αναφέρει επικεφαλής της μελέτης. Αυτό ίσως οφείλεται στ' ότι οι πολλοί άντρες δεν παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά για μακρά χρονικά διαστήματα.

Πώς σχετίζεται, όμως, η κατάθλιψη με την υγεία της καρδιάς; Η απάντηση μάλλον εντοπίζεται στις κακές συνήθειες που αναπτύσσουν σε τέτοιες περιόδους οι πάσχοντες, αυξάνοντας το φαγητό, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα φάρμακα και μειώνοντας ταυτόχρονα τη σωματική δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να βάζετε και το χαμόγελο στη ζωή σας, για να είστε σίγουροι ότι και η καρδιά σας θα συνεχίσει να «χαμογελάει» για πολλά χρόνια.