Γιατί δυσκολεύομαι να χάσω τα τελευταία κιλά;

zugaria-baros-askisi-diaita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν.

Έρχεται λοιπόν η ώρα που το βάρος έχει μειωθεί αρκετά και έχουν μείνει τα τελευταία 2-3 κιλά για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Και κάπου εδώ θα τύχει κάποιες φορές να χρειαστεί παραπάνω χρόνος καθώς φαίνεται η ζυγαριά να μην κατεβαίνει. Πού οφείλεται λοιπόν αυτή η καθυστέρηση στο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Αρχικά, κάτι πολύ σύνηθες που φαίνεται να συμβαίνει όσο μειώνεται το βάρος είναι να υπάρχει μία χαλάρωση σε σχέση με τις επιλογές που κάνουμε μέσα στην ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα φάμε παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα, είτε θα επιλέξουμε πιο συχνά έτοιμο φαγητό. Επιπλέον μια παγίδα μέσα στην οποία μπορεί να πέσουμε είναι το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε το μέτρημα όταν τσιμπολογάμε με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπουμε τη μείωση που επιθυμούμε.

Επομένως είναι καλό να είμαστε τυπικοί ως προς τις επιλογές που κάνουμε μέσα στην ημέρα και ειδικά αν ακολουθούμε κάποιο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, χωρίς να μπαίνουμε σε στέρηση, αλλά πάντα με μέτρο. Επιπλέον κάτι πολύ βοηθητικό είναι να κρατάμε κάποιο ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, όπου μπορούμε να σημειώνουμε τι καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και τελικά να παρατηρούμε τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου μας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι και το αντίθετο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο να φύγουν τα τελευταία κιλά. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων μέσα στην ημέρα μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς το σώμα νιώθει ότι υποσιτίζεται. Επομένως είναι αρκετά σημαντικό να καταναλώνουμε 5 γεύματα ημερησίως ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε ο μεταβολισμός να δουλεύει διαρκώς και να μη νιώθουμε πείνα αλλά και έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Ένας ακόμα λόγος που ο οργανισμός μας κολλάει στα τελευταία κιλά είναι η μονοτονία στη διατροφή και ακόμα και στην άσκηση. Καταναλώνοντας σταθερά ακριβώς τις ίδιες θερμίδες ημερησίως και επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ασκήσεις με την ίδια ένταση φαίνεται το βάρος να παραμένει σταθερό. Στο σώμα μας αρέσουν οι μικρές εκπλήξεις επομένως καλό είναι να εναλλάσσονται οι διάφορες τροφές που προτιμάμε μέσα στην ημέρα αλλά και σταδιακά να αλλάζουμε τις ασκήσεις που κάνουμε είτε σπίτι είτε στο γυμναστήριο, αλλά και την έντασή τους.

Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι μία ισορροπημένη διατροφή με πολλές επιλογές και εναλλαγές όπου μπορούμε να καταναλώνουμε τα πάντα, αλλά με το κατάλληλο μέτρο, συνοδευόμενη από συχνή και συστηματική άσκηση έτσι ώστε να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση και να ερχόμαστε κοντά στον στόχο που έχουμε θέσει.

www.dietzone.gr